Vijesti


Javnost onemogućena čuti prezentovane presretnute razgovore tužioca Idriza Begića 7. Septembra 2021. Suđenje Sarajevsko Kantonalno tužilaštvo je na obnovljenom suđenju tužiocu Idrizu Begiću, optuženom za primanje nagrade ili drugih oblika koristi radi trgovine uticajem, reprodukovalo tri presretnuta razgovora, koja javnost nije mogla čuti zbog tehničkih nedostataka u sudnici u Općinskom sudu.
Sud BiH izlaz Podignuta optužnica protiv Sene Hamzabegović za finansiranje terorističkih aktivnosti 7. Septembra 2021. Vijest Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Sene Hamzabegović, koja se tereti da je u više navrata novac, u ukupnom iznosu od oko 230.000 konvertibilnih maraka (KM), uputila za finansiranje terorističkih aktivnosti i formacija te djelovanje državljana BiH u okviru tih struktura na stranim ratištima Sirije i Iraka.
Disciplinski postupak protiv tužioca iz Doboja zbog sukoba interesa 7. Septembra 2021. Vijest Glavna rasprava u predmetu protiv Neđe Đurića, tužioca Okružnog javnog tužilaštva Doboj kojeg Ured disciplinskog tužioca tereti jer je propustio tražiti svoje izuzeće zbog sukoba interesa, bit će održana 1. oktobra, dogovoreno je na pripremnom ročištu.
Tužilaštvo BiH će u narednom periodu provjeravati veze s “Al-Kaidom”: Odbrana tvrdi da Mulahusić nije saslušan na te okolnosti 7. Septembra 2021. Vijest Državno tužilaštvo zatražilo je od Suda Bosne i Hercegovine da odredi pritvor Jasminu Mulahusiću, osumnjičenom za izazivanje nacionalne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti, dok je Odbrana predložila da mu se odrede mjere zabrane jer ne postoji opasnost od bjekstva, ugrožavanja postupka ili dokaza, kao ni od ponavljanja djela.
Milivoj Petković prihvata kaznu i ličnu odgovornost za počinjene zločine 7. Septembra 2021. Vijest Milivoj Petković, bivši čelnik takozvane Herceg-Bosne osuđen na 20 godina zatvora, uputio je pismo predsjedniku Međunarodnog mehanizma za krivične sudove (MMKS) u kojem je naveo da prihvata presudu i ličnu odgovornost za djela ili propuste koji su doveli do počinjenja zločina iz presude, saopćeno je.
Bori Milojici potvrđena jedinstvena kazna zatvora od 20 godina za zločine u Prijedoru 7. Septembra 2021. Vijest Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine odbilo je žalbu Odbrane te potvrdilo jedinstvenu kaznu zatvora Bori Milojici, koji je, po presudama ovog i Okružnog suda u Banjoj Luci, osuđen na 20 godina zatvora zbog zločina počinjenih 1992. na području Prijedora, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Predložen pritvor za Jasmina Mulahusića, osumnjičenog za izazivanje nacionalne i vjerske mržnje i netrpeljivosti 6. Septembra 2021. Vijest Tužilaštvo Bosne i Hercegovine uputilo je Sudu BiH prijedlog za određivanje pritvora Jasminu Mulahusiću zbog opasnosti od bjekstva budući da osumnjičeni za izazivanje nacionalne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti ima dvojno državljanstvo.
Špoljarić: Na suđenju suspendovanom predsjedniku Kantonalnog suda završne riječi 27. septembra 6. Septembra 2021. Suđenje Na suđenju Vladimiru Špoljariću, predsjedniku Kantonalnog suda u Sarajevu, Odbrana je uložila preko 20 materijalnih dokaza, dok je punomoćnica oštećene Enise Pazelje obavijestila Sud Bosne i Hercegovine da ona odbija ranije najavljeno vještačenje.
Amir Zukić i ostali: Uskoro Odbrana kreće s izvođenjem dokaza 6. Septembra 2021. Suđenje U nastavku suđenja Amiru Zukiću i ostalim optuženim zbog zloupotreba pri zapošljavanju u javnim preduzećima, Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu je uložilo dokaze u odnosu na ranije prigovore Odbrana.
Jasmin Mulahusić predat Tužilaštvu BiH i saslušan kao osumnjičeni 6. Septembra 2021. Vijest Nakon što je uhapšen prije dva dana, Jasmin Mulahusić, koji se, prema saopćenju Tužilaštva Bosne i Hercegovine, dovodi u vezu sa osobama bliskim terorističkim organizacijama, predat je u nadležnost Državnog tužilaštva, gdje je ispitan u svojstvu osumnjičenog.