Vijest

Tužilaštvo BiH će u narednom periodu provjeravati veze s “Al-Kaidom”: Odbrana tvrdi da Mulahusić nije saslušan na te okolnosti

7. Septembra 2021.15:00
Državno tužilaštvo zatražilo je od Suda Bosne i Hercegovine da odredi pritvor Jasminu Mulahusiću, osumnjičenom za izazivanje nacionalne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti, dok je Odbrana predložila da mu se odrede mjere zabrane jer ne postoji opasnost od bjekstva, ugrožavanja postupka ili dokaza, kao ni od ponavljanja djela.


Sud i Tužilaštvo BiH. Foto: BIRN BiH

Na ročištu održanom u Sudu BiH, tužilac Oleg Čavka je istakao kako se mjera pritvora predlaže zbog opasnosti od bjekstva, opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ometati istragu, prikrivati dokaze te vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike, kao i ponoviti kazneno djelo ili dovršiti započeto.

Mulahusić je osumnjičen, prema tužiocu Čavki, da je tokom prošle i ove godine, s namjerom da izazove nacionalnu i vjersku mržnju i netrpeljivost građana Bosne i Hercegovine, s više Facebook profila objavljivao sadržaj koji je izazivao ovakav vid mržnje.

Njegov sadržaj se, kako je pojasnio Čavka, odnosio na niz javnih osoba, između ostalog iz medija i politike. Također je navedeno da je javno pozivao na otpuštanje određenih osoba srpske i hrvatske nacionalosti s radnih mjesta dovodeći ih u vezi s ratom, kao i da je vrijeđao Bošnjake koji nisu dijelili ista mišljenja nazivajući ih nevjernicima i izdajnicima, sve u cilju da obezbijedi što veći broj pratilaca.

Čavka je naglasio da je kod ovih osoba, zbog objava Mulahusića i komentara njegovih sljedbenika, izazvan osjećaj straha i ugroženosti.

“Svaka javna osoba može biti izložena javnoj kritici, ali ne može biti žrtvom javnih objava koje ukazuju na netoleranciju i mržnju”, istakao je Čavka.

Prema Čavki, potpuno je jasno da je Mulahusić djelovao s direktnim umišljajem.

Tokom narednog perioda Tužilaštvo će, kako je pojasnio, između ostalih radnji, provjeriti i povezanost sa “Al-Kaidom”, “s obzirom na dokumente iz kojih proizlazi da je hapšen u Luksemburgu i da je bacao bombe na austrijsku policiju”.

Odbrana je u obraćanju Sudu rekla kako smatra da ne postoji osnovana sumnja za određivanje pritvora, pojasnivši da ne postoji opasnost od bjekstva, kao ni dokazi da bi boravkom na slobodi ugrožavao postupak ili uništavao dokaze. Također, Odbrana smatra kako nije opravdana bojazan da bi mogao ponoviti krivično djelo.

Advokat Mirza Ališah je alternativno predložio da se Mulahusiću izreknu mjere zabrane u vidu napuštanja zemlje uz oduzimanje putnih isprava i redovno javljanje nadležnim organima, kao i zabranu djelovanja na društvenim mrežama.

On je naglasio kako su njegov branjenik i on znali da Tužilaštvo vodi istragu, jer im je na upit da li se protiv njega vodi istraga, odgovoreno da im se “ne može reći”. Na taj način su, kako je kazao branilac, “znali da se nešto dešava”.

Odbrana je također istakla da je prijedlog za pritvor i dokaze zaprimila sat i po prije održavanja ročišta, što predstavlja kršenje prava na odbranu.

“Slušajući Tužilaštvo, ja, a vjerujem ni Vi se niste mogli uvjeriti u osnovanu sumnju. Možda u osnove sumnje, ali ne u osnovanu sumnju”, rekao je Ališah, dodavši kako se čini da je tek u fazi provjere da li je njegov branjenik uopće pisao sve objave o kojima je govorilo Tužilaštvo.

Ališah je pojasnio kako je činjenica da je, u objavama koje jesu njegove, Mulahusić iznosio lične stavove koji su različiti u odnosu na mišljenja osoba na vlasti. Dodao je kako, između ostalog, oštar govor nije ništa drugo nego sloboda govora u slobodnoj zemlji, te da njegov branjenik nije vrijeđao nikoga na osnovu rođenja ili nacionalne pripadnosti.

Odbrana je naglasila i da ako se pretjera u slobodi govora, da za to postoji tužba za klevetu, dodavši da su mediji Mulahusiću “prišivali” razne uvredljive nazive, te da se vode postupci po njegovim tužbama za klevetu protiv određenih lica i medija.

Odbrana se osvrnula i na navode Tužilaštva u vezi s provjerom o povezanosti sa “Al-Kaidom”, dodavši da Mulahusić nije saslušan na te aktivnosti, te da “ne zna o čemu kolega priča”.

“Neka Sud zna da mu se ništa ne stavlja na teret, da ne postoji nijedan dokaz i da putuje Evropom možda slobodnije nego tužilac”, kazao je Ališah i dodao kako bi Sud trebao upozoriti Tužilaštvo da se u medijima ne objavljuju sadržaji o terorističkim aktivnostima.

Osumnjičeni se također obratio Sudu rekavši da bi dopunio listu ljudi o kojima je pisao i kritikovao njihov rad, spomenuvši, između ostalih i tužioca Čavku.

“Smatram da po toj osnovi tužilac ima ličnu motivaciju da mi se revanšira na neki način”, kazao je Mulahusić.

Mulahusić je pod istragom Tužilaštva jer je u dužem vremenskom periodu, putem društvenih mreža i interneta, u javnost plasirao uvredljive poruke na nacionalnoj i vjerskoj osnovi, kojima se na najgrublji način vrijeđaju vjerska i nacionalna osjećanja građana u Bosni i Hercegovini.

Također je, prema tvrdnjama Tužilaštva BiH, izrađivao i plasirao različite foto i video montaže kojima se širi nacionalna i vjerska mržnja i netrpeljivost između naroda u Bosni i Hercegovini.

Mulahusića su prije tri dana uhapsili policijski službenici Granične policije BiH.

Odluka o prijedlogu bit će donesena u zakonskom roku.

Lamija Grebo