Vijest

Jasmin Mulahusić predat Tužilaštvu BiH i saslušan kao osumnjičeni

6. Septembra 2021.13:09
Nakon što je uhapšen prije dva dana, Jasmin Mulahusić, koji se, prema saopćenju Tužilaštva Bosne i Hercegovine, dovodi u vezu sa osobama bliskim terorističkim organizacijama, predat je u nadležnost Državnog tužilaštva, gdje je ispitan u svojstvu osumnjičenog.


Sud i Tužilaštvo BiH. Foto: BIRN BiH

“Prema prikupljenim podacima, navedeni osumnjičeni je bio u fokusu interesa sigurnosnih službi stranih zemalja i dovodi se u vezu sa osobama bliskim terorističkoj organizaciji ‘Al-Kaida’ i drugim terorističkim organizacijama”, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Kako se navodi u saopćenju, riječ je o “vrlo kompleksnim istražnim aktivnostima, koje prevazilaze pitanja državne sigurnosti BiH”.

“S obzirom da određeni politički subjekti u BiH pokušavaju relativizirati pitanje uhićenja navedenog osumnjičenog, Tužilaštvo BiH ih poziva da se suzdrže od neprimjerenog ponašanja i otvorenih pritisaka na pravosuđe, što može imati štetne posljedice po međunarodni ugled Bosne i Hercegovine u oblasti sigurnosti i borbe protiv terorizma”, stoji u saopćenju.

Prema Tužilaštvu, Mulahusić je evidentiran i od strane istražnih organa drugih zemalja, što je rezultat zajedničkog rada u borbi protiv međunarodnih terorističkih aktivnosti.

Mulahusić je u subotu, prema pisanju N1, uhapšen na Međunarodnom graničnom prijelazu Brod.

Kako navodi N1, graničnim provjerama je utvrđeno da se spomenuta osoba potražuje od Tužilaštva BiH zbog počinjenog kaznenog djela “izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti te odavanje tajnih podataka”.

Mulahusić se spominjao i na ročištu na kojem je Tužilaštvo tražilo da se odredi pritvor Osmanu Mehmedagiću, direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA), u julu ove godine, o čemu je pisala Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Tada je tužilac Oleg Čavka zatražio pritvor zbog mogućeg izazivanja javnog nemira zbog puštanja na slobodu nakon što je javnost upoznata s djelima koja mu se stavljaju na teret. Čavka je te prilike ukazao i na proteste podrške Mehmedagiću koji su organizovani od “sumnjivih pojedinaca”, a da je jedan od organizatora Jasmin Mulahusić, kojeg Tužilaštvo povezuje s terorističkim organizacijama.

Lamija Grebo