Vijesti


Početak suđenja optuženima za ratne zločine počinjene na području Zvornika 10. Septembra 2021. Vijest Početak suđenja Šemsudinu Muminoviću i drugim optuženima za zločine počinjene na području Zvornika zakazan je za 16. septembar, nakon što je ranije odgođen zbog nedolaska jednog od optuženih.
Nacionalni park “Kozara” nabavlja limuzinu od 55.000 KM 10. Septembra 2021. Vijest Javna ustanova Nacionalni park “Kozara” pokrenula je prije nekoliko dana tender za javnu nabavku novog putničkog automobila u vrijednosti od 55.000 maraka bez PDV-a.
Zatražen pritvor za Mehmedagića zbog ljetovanja sa Sarajlićem – za Odbranu nema dokaza o kontaktu 10. Septembra 2021. Suđenje Državno tužilaštvo je zatražilo određivanje pritvora Osmanu Mehmedagiću, direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine (OSA BiH), zbog kršenja mjera zabrane kontakata sa svjedocima. Odbrana je ocijenila da nema dokaza o bilo kakvom kontaktu sa svjedokom Asimom Sarajlićem.
Trgovina ljudima u Bosni i Hercegovini u porastu 9. Septembra 2021. Vijest U Bosni i Hercegovini raste broj žrtava trgovine ljudima, koja u posljednje vrijeme mijenja trendove i sve je više riječ o pokušajima vrbovanja za eksploataciju putem interneta, upozoreno je na konferenciji održanoj u Sarajevu. Žrtve su najčešće žene, djevojčice i dječaci, koji se koriste za radnu i seksualnu eksploataciju, iskorištavaju se za služenje, te za ugovorene brakove.
Mektić i ostali: Optužnica potvrđena bez uloženog dokaza 9. Septembra 2021. Suđenje Na suđenju bivšem ministru sigurnosti Bosne i Hercegovine Draganu Mektiću i drugima za zloupotrebu položaja, Odbrane su uložile prigovore na materijalne dokaze Državnog tužilaštva, tvrdeći da isti nisu postojali u periodu podizanja optužnice.
Formirana nova radna grupa za rad na Komunikacijskoj strategiji VSTV-a 9. Septembra 2021. Vijest Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) usvojilo je Odluku o formiranju radne grupe za izradu Komunikacijske strategije koja će, kako je rečeno za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH), razmotriti komentare i sugestije dostavljene na nacrt ovog dokumenta.
Tužilaštvo BiH nije predlagalo ustupanje Kornjačinog predmeta Srbiji 9. Septembra 2021. Vijest Državno tužilaštvo nije nikada zatražilo da se krivično gonjenje Duška Kornjače, optuženog za zločine počinjene na području Čajniča, ustupi pravosuđu u Srbiji, gdje je nastanjen, iako mu je ranije u Bosni i Hercegovini određen pritvor i raspisana potjernica za njim, potvrđeno je iz Suda BiH i Višeg suda u Beogradu.
Nedžadu Hodžiću isplaćeno 8.000 KM zbog pretrpljene duševne boli tokom suđenja za zločine u Kladnju 9. Septembra 2021. Vijest Sud Bosne i Hercegovine je Nedžadu Hodžiću, oslobođenom optužbi za ratni zločin počinjen na području Kladnja, isplatio 8.000 konvertibilnih maraka (KM) zbog pretrpljene duševne boli uzrokovane mjerama zabrane za vrijeme postupka.
Mihajlović provjeravao rad svoje daktilografkinje 8. Septembra 2021. Suđenje Na obnovljenom suđenju pred sarajevskim Općinskim sudom, svjedok Kantonalnog tužilaštva je izjavio da optuženi Božo Mihajlović, kao šef odjela za organizirani kriminal i korupciju u Državnom tužilaštvu, nije imao nadležnost nad kasom deponovanih predmeta (KDP), te da je provjeravao rad svoje daktilografkinje.
Milenko Gojgolović oslobođen krivice za silovanje u Vlasenici 8. Septembra 2021. Vijest Okružni sud u Istočnom Sarajevu prvostepenom presudom oslobodio je Milenka Gojgolovića optužbe da je u ljeto 1992. godine silovao i nečovječno postupao prema zatočenici logora “Sušica” u Vlasenici, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).