Vijesti


Tužilaštvo BiH ponovo traži pritvor za Osmana Mehmedagića 8. Septembra 2021. Vijest Državno tužilaštvo uputilo je zahtjev Sudu za opoziv mjera zabrane protiv Osmana Mehmedagića zvanog Osmica, direktora Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine (OSA BiH), zatraživši istovremeno da mu se odredi pritvor.
Skupština Kantona Sarajevo glasala protiv izvještaja o radu Kantonalnog tužilaštva i za smjenu glavne tužiteljice 8. Septembra 2021. Vijest Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo zatražili su smjenu glavne kantonalne tužiteljice Sabine Sarajlije nakon što su odbili izvještaj o radu Kantonalnog tužilaštva za prošlu godinu koji je ona predstavila.
Naloženo imenovanje Bogunića u disciplinsku komisiju u predmetu protiv Gordane Tadić 8. Septembra 2021. Vijest Halil Lagumdžija, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV), naložio je imenovanje Sanina Bogunića, tužioca Tužilaštva Kantona Sarajevo, u Drugostepenu disciplinsku komisiju u predmetu protiv Gordane Tadić, glavne državne tužiteljice.
Neravnopravan društveni i ekonomski položaj dodatno otežava život LBGT osobama, pokazuje istraživanje 8. Septembra 2021. Vijest LGBTI osobe u Bosni i Hercegovini svakodnevno su izložene diskriminaciji i u neravnopravnom su položaju tokom obrazovanja i pri zapošljavanju, a uočena je razlika u dobnoj zastupljenosti na tržištu rada, kao i veći procenat nezaposlenosti, pokazalo je istraživanje.
Tužilaštvo izjavilo žalbu na odluku o odbijanju pritvora Jasminu Mulahusiću 8. Septembra 2021. Vijest Državno tužilaštvo uputilo je žalbu na odluku Suda Bosne i Hercegovine kojom je odbijen njihov prijedlog da se odredi pritvor Jasminu Mulahusiću, osumnjičenom za izazivanje nacionalne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti.
Milarem Berbić zadnji advokat Tužilaštvo traži povećanje kazne Milaremu Berbiću, osuđenom za ratovanje u Siriji 8. Septembra 2021. Suđenje Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je od Apelacionog vijeća Državnog suda da se poveća kazna Milaremu Berbiću, osuđenom za ratovanje u Siriji, dok je Odbrana tražila da se preinači u manju kaznu zatvora ili da se prvostepena presuda poništi i postupak pokrene ispočetka.
Sutra obilježavanje 28. godišnjice stradanja Hrvata u Grabovici: Jedina utjeha bi bio pronalazak tijela 8. Septembra 2021. Vijest Sutra, 9. septembra, obilježava se 28. godišnjica zločina u Grabovici, selu u blizini Jablanice, gdje su pripadnici Armije BiH ubili 33 civila hrvatske nacionalnosti, među kojima i četverogodišnju djevojčicu i najviše žena. Za polovinom ubijenih porodice još uvijek tragaju, poručujući da bi njihov pronalazak bio jedina utjeha.
Zakon o kažnjavanju govora mržnje povučen sa Skupštine Kantona Sarajevo 7. Septembra 2021. Vijest Nakon dvije godine rada i usaglašavanja, Prijedlog zakona kojim bi se kažnjavao govor mržnje u Kantonu Sarajevo (KS) povučen je sa Skupštine na prijedlog Damira Marjanovića, uz jednoglasan zaključak da se uputi zajednička inicijativa na viši – federalni nivo.
Jasmin Mulahusić pušten na slobodu 7. Septembra 2021. Vijest Jasmin Mulahusić, osumnjičen za izazivanje nacionalne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti, pušten je na slobodu bez mjera zabrane, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) iz Državnog suda.
Uložene žalbe na presudu Stanišiću i Simatoviću 7. Septembra 2021. Vijest Jovica Stanišić i Franko Simatović, koje je Međunarodni mehanizam za krivične sudove (MMKS) nakon obnovljenog postupka osudio na po 12 godina zatvora za učešće u zločinima u Bosanskom Šamcu u Bosni i Hercegovini, navode u žalbi da nije bilo dovoljno dokaza na osnovu kojih su proglašeni krivim i zatražili su ukidanje presude ili smanjenje kazne, dok je Tužilaštvo zatražilo da budu proglašeni odgovornim kao članovi Udruženog zločinačkog poduhvata (UZP), te krivi za zločine počinjene u Zvorniku, Doboju, Sanskom Mostu, Srpskoj autonomnoj oblasti (SAO) Krajina i Srpskoj autonomnoj oblasti Slavonija, Baranja i zapadni Srem (SAO SBZS).