Vijest

Predložen pritvor za Jasmina Mulahusića, osumnjičenog za izazivanje nacionalne i vjerske mržnje i netrpeljivosti

6. Septembra 2021.16:14
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine uputilo je Sudu BiH prijedlog za određivanje pritvora Jasminu Mulahusiću zbog opasnosti od bjekstva budući da osumnjičeni za izazivanje nacionalne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti ima dvojno državljanstvo.

Sud i Tužilaštvo BiH. Foto: BIRN BiH

Tužilaštvo BiH je uputilo Sudu BiH prijedlog za pritvor, između ostalog, zbog opasnosti od bjekstva, jer Mulahusić ima, osim BiH, i državljanstvo Luksemburga.

“Prijedlog pritvora za osumnjičenog, koji se dovodi u vezu sa terorističkim aktivnostima, upućen je zbog opasnosti od bjekstva, opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ometati istragu, prikrivati dokaze, te vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike, kao i ponoviti kazneno djelo ili dovršiti započeto”, saopćeno je.

Mulahusić je pod istragom Tužilaštva jer je u dužem vremenskom periodu, putem društvenih mreža i interneta, u javnost plasirao uvredljive poruke na nacionalnoj i vjerskoj osnovi, kojima se na najgrublji način vrijeđaju vjerska i nacionalna osjećanja građana u Bosni i Hercegovini.

Također je, prema tvrdnjama Tužilaštva BiH, izrađivao i plasirao različite foto i video montaže kojima se širi nacionalna i vjerska mržnja i netrpeljivost između naroda u Bosni i Hercegovini.

Mulahusića su prije dva dana uhapsili policijski službenici Granične policije BiH.

Tužilaštvo BiH je ranije saopćilo da se Mulahusić dovodi u vezu sa osobama bliskim terorističkim organizacijama, o čemu je Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) izvještavala.

“Prema prikupljenim podacima, navedeni osumnjičeni je bio u fokusu interesa sigurnosnih službi stranih zemalja i dovodi se u vezu sa osobama bliskim terorističkoj organizaciji ‘Al-Kaida’ i drugim terorističkim organizacijama”, saopćeno je ranije iz Tužilaštva BiH.

Kako se navodi u ranijem saopćenju, riječ je o “vrlo kompleksnim istražnim aktivnostima, koje prevazilaze pitanja državne sigurnosti BiH”.

Emina Dizdarević Tahmiščija