Vijest

Podignuta optužnica protiv Sene Hamzabegović za finansiranje terorističkih aktivnosti

7. Septembra 2021.16:18
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Sene Hamzabegović, koja se tereti da je u više navrata novac, u ukupnom iznosu od oko 230.000 konvertibilnih maraka (KM), uputila za finansiranje terorističkih aktivnosti i formacija te djelovanje državljana BiH u okviru tih struktura na stranim ratištima Sirije i Iraka.

This post is also available in: English

Tužilaštvo BiH. Foto: BIRN BiH

Kako je saopćeno iz Tužilaštva BiH, Hamzabegović se tereti da je u periodu od 2013. do 2018. godine, u više navrata, učestvovala u prikupljanju i pružanju finansijske pomoći za potrebe državljana BiH koji su boravili na stranim ratištima Sirije i Iraka, iako je znala da se navedene osobe bore na strani takozvanog ISIL-a, u okviru formacija “Jabhet al-Nusra”, “Al-Nusrah Front” i u drugim formacijama, koje su na temelju rezolucija Ujedinjenih nacija (UN) proglašene terorističkim organizacijama.

“Pripadnici ovih formacija svakodnevnim oružanim terorističkim akcijama, napadima na stanovništvo, ubijanjima, protupravnim zatočenjima i drugim radnjama, provode terorističke aktivnosti na navedenom području”, navodi se u saopćenju.

Prema navodima Tužilaštva BiH, Hamzabegović je, znajući da se na navedenom području nalazi i Muradif Hamzabegović, koji zajedno sa drugim državljanima BiH učestvuje u terorističkim aktivnostima te da dobijeni novac koristi za finansiranje tih aktivnosti, u više navrata osiguravala veće novčane iznose u valutama EURO, KM i CHF.

Novac je, kako se navodi, uplaćivala i lično odnosila na područje Sirije, gdje ga je predavala Muradifu Hamzabegoviću, koji je, prema prikupljenim dokazima, od toga isplaćivao plate osobama koje sudjeluju u terorističkim aktivnostima, te ga koristio za kupovinu oružja i druge svrhe.

“Optužena se tereti da je osobno, neposredno i posredno prikupljala novac i osiguravala sredstva znajući da će ista biti upotrijebljena u terorističke svrhe i za terorističke aktivnosti i djelovanje terorističke grupe i organizacije, čime je počinila kazneno djelo ‘finansiranje terorističkih aktivnosti’”, navodi se u saopćenju.

Hamzabegović je državljanka BiH i Švicarske, a trenutno se nalazi u pritvoru. Uhapsili su je pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u maju 2021. na tuzlanskom aerodromu.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

Emina Dizdarević Tahmiščija


This post is also available in: English