Suđenje

Javnost onemogućena čuti prezentovane presretnute razgovore tužioca Idriza Begića

7. Septembra 2021.16:39
Sarajevsko Kantonalno tužilaštvo je na obnovljenom suđenju tužiocu Idrizu Begiću, optuženom za primanje nagrade ili drugih oblika koristi radi trgovine uticajem, reprodukovalo tri presretnuta razgovora, koja javnost nije mogla čuti zbog tehničkih nedostataka u sudnici u Općinskom sudu.

Općinski sud u Sarajevu. Foto: BIRN BiH

Tužiteljica Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu Medina Džerahović prezentovala je tri presretnuta razgovora između optuženog Idriza Begića i Salkana Džakulića koja su obavljena u novembru i decembru 2016. godine.

Sva tri presretnuta razgovora su pribavljena posebnim istražnim radnjama Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Prvi je reprodukovan razgovor od 9. novembra 2016. godine iz restorana “Paviljon” u Bihaću, drugi je obavljen u Cazinu, dok je treći snimljen 2. decembra 2016. u prostorijama Kantonalnog tužilaštva u Bihaću, odnosno u kancelariji koju koristi optuženi Begić.

Zbog manjka slušalica za preslušavanje, audiozapisnike su mogli čuti sutkinja, tužiteljica i advokatica, dok javnost nije bila u mogućnosti.

Sutkinja Ajla Papović-Mujan je pojasnila da su u sudnici na raspolaganju samo troje slušalice, odnosno tri uređaja.

Zbog sličnih problema, prethodno suđenje je bilo otkazano. Na tom ročištu sutkinja Papović-Mujan je rekla da su snimci, odnosno presretnuti razgovori čiju je reprodukciju predložilo Kantonalno tužilaštvo, nastali u akciji kodnog naziva “Miligram” i da je izvođenje ovih dokaza traženo u cilju boljeg razumijevanja njihovog sadržaja.

Kantonalni sud u Sarajevu je 2020. ukinuo presudu kojom je tužilac Begić osuđen na tri godine zatvora zbog primanja nagrade ili drugih oblika koristi radi trgovine uticajem i njegov predmet vratio sarajevskom Općinskom sudu na ponovno suđenje.

Optužnica tereti Begića da je, kao tužilac u Bihaću, od sredine oktobra do 2. decembra 2016. od optuženog za šumsku krađu Mevludina Hadžića zahtijevao i primio novac u dva navrata, preko posrednika Salkana Džakulića, u iznosu od 2.800 eura, nakon što ga je preko posrednika uvjerio da mu prijeti kazna od dvije do tri godine zatvora.

Posredniku je, kako se navodi u presudi, kazao da optuženi za šumsku krađu sklopi sporazum o priznanju krivnje koji će Općinski sud u Cazinu prihvatiti, ili da prizna krivnju, za šta će biti uvjetno osuđen, a da će on izdejstvovati kod postupajućeg tužioca da ne izjavi žalbu, kako bi presuda postala pravomoćna.

Optužba je završila izvođenje dokaza, dok će Odbrana određeni dio dokaza prezentovati 13. oktobra.

 

 

Emina Dizdarević Tahmiščija