Vijesti


sladojevic Sladojević i ostali: Poruke “smrti, klanja i krvave Drine” 14. Oktobra 2021. Suđenje Svjedok Državnog tužilaštva je na suđenju pripadnicima Ravnogorskog pokreta Dušanu Sladojeviću, Slavku Aleksiću i Risti Lečiću, optuženima za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti, rekao da su na skupu u Višegradu u martu 2019. godine poslane poruke “smrti, klanja i krvave Drine”.
Ukaz o nekažnjavanju negiranja genocida u Republici Srpskoj otvorio specifično pravno pitanje 13. Oktobra 2021. Vijest Nakon što je u Republici Srpskoj stupio na snagu ukaz predsjednice ovog entiteta Željke Cvijanović o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika o zabrani negiranja genocida, stručnjaci smatraju da je time otvoreno specifično pravno pitanje ali vjeruju da ukaz neće uticati na rad Državnog tužilaštva na predmetima negiranja genocida i drugih ratnih zločina.
Javnost ponovo bez mogućnosti slušanja presretnutih razgovora na suđenju tužiocu Idrizu Begiću 13. Oktobra 2021. Suđenje Odbrana optuženog tužioca Idriza Begića je na obnovljenom suđenju reprodukovala dijelove nekoliko presretnutih razgovora, koje javnost ponovo nije mogla čuti zbog tehničkih nedostataka u sudnici.
Tužilaštvo BiH će od Srbije tražiti ustupanje krivičnog gonjenja Edina Vranja 13. Oktobra 2021. Vijest Državno tužilaštvo najavilo je da će, nakon podizanja optužnice za zločin protiv ratnih zarobljenika protiv državljanina Bosne i Hercegovine Edina Vranja u Srbiji, podnijeti prijedlog za ustupanje krivičnog gonjenja u ovom predmetu organima BiH.
Disciplinska odgovornost tužiteljice iz Banje Luke za vrijeđanje članova grupe “Pravda za Davida” ili odbijanje tužbe 13. Oktobra 2021. Vijest Na disciplinskom ročištu protiv Slavice Matijaš, tužiteljice Okružnog javnog tužilaštva (OJT) Banja Luka, po tužbi za ponašanje koje šteti ugledu tužilačke funkcije, svjedoci Ureda disciplinskog tužioca (UDT) – članovi neformalne grupe “Pravda za Davida” – ispričali su da su čuli da im je tužena po izlasku iz zgrade kazala “opet ovi kriminalci”, što je ona negirala.
Novalić i ostali: Jedino “Srebrena malina” ponudila dovoljnu količinu respiratora 13. Oktobra 2021. Suđenje U nastavku svjedočenja na suđenju za zloupotrebu položaja prilikom nabavke respiratora, Hasan Ganibegović je izjavio da se u razgovoru s premijerom Fadilom Novalićem spominjala jedino “Srebrena malina”, kao i da je to jedina firma koja je u to vrijeme ponudila dovoljnu količinu respiratora.
Svjedoci Odbrane Nenada Grujića govorili o ličnosti Branislava Vidića 13. Oktobra 2021. Suđenje U nastavku suđenja Nenadu Grujiću, inspektoru Policijske uprave Banjaluka optuženom za primanje mita, dva svjedoka Odbrane svjedočila su o ličnosti Branislava Vidića, koji je u saradnji s Tužilaštvom snimio predaju novca optuženom.
Počeo postupak protiv tužiteljice zbog vrijeđanja grupe “Pravda za Davida” 12. Oktobra 2021. Vijest Disciplinski postupak protiv tužiteljice Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka Slavice Matijaš, po tužbi za ponašanje koje šteti ugledu tužilačke funkcije, počeo je saslušanjem svjedoka koji su potvrdili kako su čuli da se neprimjereno obratila članovima neformalne grupe “Pravda za Davida”.
Tužilaštvo zatražilo veću kaznu za bivšeg ministra sigurnosti Sadika Ahmetovića, Odbrana oslobađanje 12. Oktobra 2021. Suđenje Pred Apelacionim vijećem Suda Bosne i Hercegovine, Državno tužilaštvo je zatražilo da se Sadiku Ahmetoviću, ranije osuđenom na šest mjeseci zatvora zbog zloupotrebe položaja ili ovlaštenja, poveća kazna zatvora, dok je njegova Odbrana tražila oslobađanje od optužbi ili ponavljanje postupka.
Zijad Kadić tužio BiH: Potražuje naknadu u iznosu od oko 60.000 KM 11. Oktobra 2021. Vijest U Sudu Bosne i Hercegovine održano je pripremno ročište po tužbi Zijada Kadića, koji je u januaru 2020. godine pravosnažno oslobođen optužbi za ratne zločine protiv civila u Bosanskoj Krupi.