Vijesti


Optužena za finansiranje terorističkih aktivnosti negirala krivicu 11. Oktobra 2021. Suđenje Sena Hamzabegović se pred Sudom Bosne i Hercegovine izjasnila da nije kriva po optužnici koja je tereti za finansiranje terorističkih aktivnosti u periodu od 2013. do 2018. godine.
Šefik Džaferović Amir Zukić i ostali: Džaferović tvrdi da optuženi nije uticao na odluku, pri izboru Džananovića preovladala stručnost i profesionalnost 11. Oktobra 2021. Suđenje Na suđenju zbog zloupotreba pri zapošljavanju u javnim preduzećima, kao svjedok Odbrane Amira Zukića iskaz je dao član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i kadrovske komisije Stranke demokratske akcije (SDA) Šefik Džaferović, koji je kazao da je Esed Džananović bio najbolji od predloženih kandidata za jednu od pozicija u “Elektroprivredi BiH”.
Alispahić: Svjedok rekao da su tekstovi podsticali na diskriminaciju 8. Oktobra 2021. Suđenje Na suđenju Fatmiru Alispahiću, optuženom za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti, svjedok Državnog tužilaštva je rekao da preporuke Ombudsmena za ljudska prava ukazuju da su tekstovi optuženog podsticali na diskriminaciju.
Iduće sedmice nastavak završnih riječi u predmetu za genocid u Srebrenici i početak suđenja za zločine u Zvorniku 8. Oktobra 2021. Vijest U Državnom sudu je naredne sedmice planirano da Odbrana Branimira Tešića iznese završnu riječ na suđenju za pomaganje u genocidu u Srebrenici, dok će u četvrtak početi suđenje šestorici optuženih za zločine počinjene u Zvorniku.
Održan sastanak u cilju ažuriranja podataka o bh. državljanima u Siriji i Iraku 8. Oktobra 2021. Vijest Članovi porodica žena i djece smještenih u kampovima “Al-Hol” i “Al-Roj” bili su na sastanku sa predstavnicima Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine u cilju ažuriranja podataka o bosanskohercegovačkim državljanima koji borave u kampovima i zatvorima u Siriji.
Novalić i ostali: Instrukcije premijera u vezi sa ishođenjem dozvole “Srebrenoj malini” 8. Oktobra 2021. Suđenje Na suđenju za zloupotrebe prilikom uvoza respiratora, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričao je kako je od federalnog premijera Fadila Novalića dobio instrukcije da pomogne u dobijanju dozvole za uvoz “Srebrenoj malini”, kao i kako je vidio dva pisma namjere sa različitim tipovima respiratora.
Kod Prijedora počeli radovi za “kineski autoput”: Mještani uznemireni zbog trase koja im prolazi kroz imanja i groblja 8. Oktobra 2021. Vijest Prvi radovi u vezi s gradnjom autoputa Banja Luka – Prijedor, koja će biti pod koncesijom kineske kompanije “Shandong”, počeli su nedaleko od Kozarca, potvrdili su Balkanskoj istraživačkoj mreži Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) mještani, koji su ogorčeni jer trasa, prema aktuelnom planu, treba proći kroz njihova imanja, groblja i vjerske objekte.
Obustavljena istraga protiv policajaca za maltretiranje tokom protesta grupe “Pravda za Davida” 8. Oktobra 2021. Vijest Okružno tužilaštvo u Banjaluci donijelo je naredbu o obustavi istrage protiv banjalučkih policajaca po krivičnoj prijavi za zlostavljanje, nehumano ponašanje te fizičko i psihičko maltretiranje građana uhapšenih na Trgu Krajine u decembru 2018. godine, za vrijeme protesta grupe “Pravda za Davida”.
Podignuta još jedna optužnica za ratne zločine protiv nedostupne osobe 8. Oktobra 2021. Vijest Okružno javno tužilaštvo u Doboju podiglo je optužnicu protiv Damira Bubala, koji živi u Republici Hrvatskoj, zbog krivičnog djela “ratni zločin protiv civilnog stanovništva”, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Vikić i ostali: Vještak smatra da je Predsjedništvo promijenilo faktičko stanje 8. Oktobra 2021. Suđenje Na suđenju za zločin počinjen u Velikom parku, na poziv Odbrane Jusufa Pušine vještak Mile Matijević je izjavio da je zaključcima Predsjedništva s kraja 1991. godine promijenjeno faktičko stanje kada je u pitanju nadležnost za upotrebu specijalne policije.