Suđenje

Novalić i ostali: Jedino “Srebrena malina” ponudila dovoljnu količinu respiratora

13. Oktobra 2021.15:36
U nastavku svjedočenja na suđenju za zloupotrebu položaja prilikom nabavke respiratora, Hasan Ganibegović je izjavio da se u razgovoru s premijerom Fadilom Novalićem spominjala jedino “Srebrena malina”, kao i da je to jedina firma koja je u to vrijeme ponudila dovoljnu količinu respiratora.

Novalić i ostali Novalić, Solak i Hodžić u sudnici. Foto: Sud BiH

Ganibegović, koji je bio direktor Ureda premijera Federacije BiH, kazao je da mu nije poznat mejl poslat sa adrese Ureda Fikretu Hodžiću u kojem se navodi da, u skladu sa premijerovom preporukom, šalju zahtjev za dio medicinskih potreba kao što su maske i slično.

Ganibegović je rekao da, uprkos propisima, nije bio upoznat sa svim prepiskama i da su se one odvijale i mimo njegovog znanja.

Tužilac Džermin Pašić pitao ga je da li je u vezi s tim mejlom i poruka koju mu je poslao Fahrudin Solak 2. aprila a u kojoj navodi da se vidio sa Fikretom, da je pogrešno obračunat iznos i da ne treba sva oprema, jer je dio već nabavio.

“Puno sam ovakvih poruka vidio, prosljeđivao Bahri i premijeru… Dešavalo se da i ne otvorim”, kazao je svjedok.

On je potvrdio da se u kabinetu uopšteno pričalo o respiratorima i drugoj medicinskoj opremi, te da se u razgovoru s premijerom Fadilom Novalićem spominjala samo “Srebrena malina”. Ganibegović je napomenuo da je izvjesni Edvin Kučuković slao neke ponude, ali za mali broj respiratora i sa dužim rokom isporuke.

Svjedoku je predočena korespondencija u kojoj pita hoće li prebaciti pare “Srebrenoj malini”, na šta Novalić pita zar već nisu, a Ganibegović odgovara da nisu. On je pojasnio da je to provjerio sa Solakom ili nekim drugim iz Civilne zaštite.

Ganibegović je potvrdio da je nakon izbijanja afere s uvozom respiratora, obrisao dio poruka iz Viber grupe “Gensek”, u kojoj su, osim njega, bili Novalić i sekretar Vlade Edita Kalajdžić. Rekao je da je Kalajdžić sugerisala da brišu poruke.

On je kazao da je, nakon što je dobio ugovor 23. aprila, sa Kalajdžić komentarisao kako ga treba raskinuti, da je štur i da nisu ispoštovani rokovi.

Svjedok je ispričao kako je 10. maja na poziv Hodžića išao kod advokata Kadrije Kolića, Solakovog branioca, i da je glavna tema bila postojanje dva ugovora.

Ganibegović je rekao da je bio direktor Ureda premijera do 3. decembra 2020. godine, a da je prije toga bio na bolovanju i godišnjem odmoru nakon što su premijeru određene mjere zabrane. On je kazao da ne zna zbog čega mu je prestao radni odnos.

Za zloupotrebu položaja prilikom nabavke respiratora optuženi su federalni premijer Fadil Novalić, suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Fahrudin Solak, direktor firme “F.H. Srebrena malina” Fikret Hodžić, kao i sama firma, te federalna ministrica finansija Jelka Milićević, kojoj je na teret stavljen nesavjestan rad.

U unakrsnom ispitivanju Odbrane, Ganibegović je potvrdio da nakon izbijanja pandemije Vlada nije radila u punom kapacitetu i da su svi nivoi vlasti očekivali pomoć od Vlade. On se složio sa braniteljicom Vasvijom Vidović da je u početku najveći problem bio nedostatak testova, te da je na svjetskom tržištu vladala kriza sa respiratorima,

“Premijer je svim silama pokušavao to da riješi”, rekao je svjedok.

On je naveo da je Novalić u početku bio protiv proglašavanja stanja prirodne nesreće, jer se bojao posljedica po privredu. Dodao je da se nakon proglašenja nesreće primjenjivao Zakon o spašavanju i da je njime predviđeno da je upotreba sredstava u nadležnosti Federalnog štaba civilne zaštite.

Svjedok je rekao da je upozoravao premijera da mu se sprema krivični postupak i ako nabavi i ako ne nabavi respiratore. Složio se da niko nije mogao nabaviti dovoljnu količinu respiratora i da je jedino “Srebrena malina” ponudila “toliki broj”.

Ganibegović nastavlja svjedočenje 15. oktobra, kada će biti pozvana i Kalajdžić.

 

Marija Taušan