Suđenje

Javnost ponovo bez mogućnosti slušanja presretnutih razgovora na suđenju tužiocu Idrizu Begiću

13. Oktobra 2021.17:04
Odbrana optuženog tužioca Idriza Begića je na obnovljenom suđenju reprodukovala dijelove nekoliko presretnutih razgovora, koje javnost ponovo nije mogla čuti zbog tehničkih nedostataka u sudnici.


Općinski sud u Sarajevu. Foto: BIRN BiH

Zbog ograničenog broja slušalica u sudnici Općinskog suda u Sarajevu, javnost je ponovo bila onemogućena da sluša presretnute razgovore koje je Odbrana uložila kao dokaz.

“Sud je obezbijedio tri para slušalica, zbog čega vi ne možete slušati. Imamo taj problem – ako slušamo preko slušalica, ne možemo reproducirati i na zvučnik, pa ćete i ovaj put biti uskraćeni”, kazala je sutkinja Ajla Papović-Mujan.

Braniteljica Sabina Hota-Ćatović je rekla da je, nakon njihove žalbe protiv ranije presude, dostavljeno rješenje za ponovo uključenje ranije provedenih dokaza, a po potrebi i novih dokaza, zbog čega su tražili njihovo uvođenje.

Obrana je tražila ponovo ulaganje dokaza koji se odnose na dva dopisa Kantonalnog tužilaštva u Bihaću, naredbe o obustavi istrage Kantonalnog tužilaštva u Livnu, te tri zapisnika Državne agencije za istragu i zaštitu (SIPA) o saslušanju svjedoka, a od svih ostalih je odustala uz obrazloženje da su “ovi najvažniji”.

“Ovi predloženi dokazi su itekako relevantni kada se dovedu u međusobnu vezu, a posebno kada se dovedu u vezi sa sadržajem presretnutih razgovora, koji su na prijedlog Odbrane ponovo preslušani na glavnom pretresu”, kazala je Hota-Ćatović.

Sarajevsko Kantonalno tužilaštvo se protivilo ovim dokazima, navodeći da nisu relevantni za predmet suđenja, jer su se događaji dešavali dvije do tri godine prije onog iz optužnice. Sud je odbio prijedlog Odbrane, jer se “odnose na postupanja optuženog u drugim predmetima i na osporavanje kredibiliteta svjedoka”.

Braniteljica Hota-Ćatović je kazala kako dokazi nisu predloženi isključivo na osporavanje kredebiliteta svjedoka.

“Optuženi Begić je žrtva policijske klopke, odnosno policijskog podstrekavanja u kojoj je neposredno od strane svjedoka Salkana Džakulića, koji je postupao po uputama policijskih službenika Državne agencije za istragu i zaštitu, podstrekavan na počinjenje krivičnog djela za koje se terete u ovom predmetu”, kazala je Hota Ćatović.

Kantonalni sud u Sarajevu je 2020. ukinuo presudu kojom je tužilac Begić osuđen na tri godine zatvora zbog primanja nagrade ili drugih oblika koristi radi trgovine uticajem, i njegov predmet vratio sarajevskom Općinskom sudu na ponovno suđenje.

Optužnica tereti Begića da je, kao tužilac u Bihaću, od sredine oktobra do 2. decembra 2016. od Mevludina Hadžića, optuženog za šumsku krađu, zahtijevao i primio novac u dva navrata, preko posrednika Salkana Džakulića, u iznosu od 2.800 eura, nakon što ga je preko posrednika uvjerio da mu prijeti kazna od dvije do tri godine zatvora.

Suđenje će se nastaviti 3. novembra, kada je planirano iznošenje završnih riječi.

Azra Husarić Omerović