Suđenje

Svjedoci Odbrane Nenada Grujića govorili o ličnosti Branislava Vidića

13. Oktobra 2021.14:52
U nastavku suđenja Nenadu Grujiću, inspektoru Policijske uprave Banjaluka optuženom za primanje mita, dva svjedoka Odbrane svjedočila su o ličnosti Branislava Vidića, koji je u saradnji s Tužilaštvom snimio predaju novca optuženom.


Nenad Grujić. Foto: Ognjen Matavulj

Svjedok Odbrane Davor Došen, bivši policajac i nakadašnji kolega optuženog Nenada Grujića, kazao je da je vodio istragu po prijavama protiv Branislava Vidića, direktora Srednjoškolskog doma u Banjaluci, o nezakonitim otkazima i prijetnjama radnicima.

Došen je rekao da je po tim prijavama ispitivao Branislava Vidića, koji mu je nudio različite usluge da odustane od istrage. Svjedočio je i o tome kako je u toku istrage od lica koja je ispitivao došao do saznanja da je Vidić i ranije zloupotrebljavao položaj direktora srednjoškolskog doma.

Tužilac Republičkog javnog tužilaštva RS-a Goran Glamočanin prigovorio je iskazu ovog svjedoka “kao nerelevantnom”.

“Očigledno je da je Odbrana ovog svjedoka predložila na okolnosti diskreditacije svjedoka Tužilaštva Vidić Branislava, ali ni u tom svojstvu svjedok nema neposrednih saznanja”, kazao je tužilac Glamočanin.

Svjedok Milan Đurica, takođe bivši policajac i kolega Grujića, svjedočio je o tome kako je na insistiranje Branislava Vidića dogovorio sastanak njega i optuženog u jednom ugostiteljskom objektu u Banjaluci, na kojem je, prema njegovim tvrdnjama, Vidić pokušao da Grujiću objasni da mu se sve što mu se stavlja na teret “pakuje da ne bi obnovio mandat direktora”. Đurica je objasnio da Branislava Vidića poznaje jer su članovi iste stranke – Socijalističke partije Republike Srpske.

“On je pričao da mu inspektori dolaze u Đački dom. Pominjao je Nenada Grujića i Jelenu Florijan. Ja sam rekao da poznajem Grujića i da možemo sjesti da vidimo šta se dešava. Kontaktirao sam Grujića da vidim može li sjesti sa Vidićem, a on je rekao da možemo nas trojica zajedno sjesti”, svjedočio je Milan Đurica.

Iskazu i ovog svjedoka je tužilac prigovorio kao nerelevantnom i sa jasnom namjerom da se ospori kredibilitet svjedoka Optužbe Branislava Vidića.

Nenad Grujić, inspektor banjalučke Policijske uprave, optužnicom se tereti da je zahtijevao i uzeo mito od Branislava Vidića, direktora Srednjoškolskog doma u ovom gradu, nudeći mu u zamjenu sastavljanje za njega povoljnijeg izvještaja o krivičnom djelu “koji će lakše pasti na Tužilaštvu”. Uz Grujića je optužnicom bila obuhvaćena i inspektorka Jelena Florijan, koja je nakon priznanja krivice osuđena na godinu dana zatvora. Ona je kaznu zatvora otkupila, o čemu je Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) ranije pisala.

Odbrana Nenada Grujića je Sudu danas priložila još materijalnih dokaza, a sudija Branimir Jukić predložio je da kao svjedok bude ispitana osuđena inspektorka Jelena Florijan.

“Čudno mi je da je niko nije predložio da svjedoči. Sud je predlaže kao svjedoka jer nema nikakvih prepreka da ona svjedoči. Ona je osuđena, presuda je pravosnažna i izvršena je, i ona može svjedočiti”, rekao je sudija Branimir Jukić.

Nastavak suđenja zakazan je za 8. novembar.

 

Vladimir Kovačević