Vijesti


Dvojica sudija iz Orašja i Odžaka udaljena od vršenja dužnosti zbog postupka za primanje dara 8. Oktobra 2021. Vijest Ured disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog vijeća udaljio je od vršenja dužnosti sudije Momira Đošanovića iz Općinskog suda u Orašju i Jozu Anđića iz Kantonalnog suda u Odžaku, koji su uz advokata Mirka Lukića optuženi za primanje dara i drugih oblika koristi te za pomaganje, saznaje Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Sarajevsko Kantonalno tužilaštvo traži novo suđenje sutkinji Azri Miletić 7. Oktobra 2021. Suđenje Kantonalno tužilaštvo zatražilo je od Kantonalnog suda u Sarajevu da ukine prvostepenu presudu kojom je sutkinja Državnog suda Azra Miletić oslobođena optužbi za primanje dara i kršenje zakona od strane sudije, te postupak vrati Općinskom sudu na ponovno suđenje, dok je Odbrana predložila da se žalba Tužilaštva odbije kao neosnovana.
U Bratuncu ekshumirani posmrtni ostaci pet osoba: Najvjerovatnije da su žrtve žene i djeca 7. Oktobra 2021. Vijest Posmrtni ostaci najmanje pet žrtava proteklog rata ekshumirani su danas na lokalitetu Joševa u općini Bratunac, a kako se navodi najvjerovatnije je riječ o posmrtnim ostacima žena i djece, potvrđeno je iz Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO BiH).
Potvrđena prvostepena presuda Milaremu Berbiću za ratovanje u Siriji 7. Oktobra 2021. Vijest Državni sud je potvrdio prvostepenu presudu kojom je Milarem Berbić osuđen na tri godine zatvora zbog pridruživanja formacijama u Siriji koje su se borile na strani takozvanog ISIL-a, rečeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Počelo obnovljeno suđenje Damiru Hadžiću i ostalima za zloupotrebe u općini Novi Grad 7. Oktobra 2021. Suđenje Pred Kantonalnim sudom u Sarajevu, na obnovljenom suđenju nekadašnjem načelniku sarajevske Općine Novi Grad Damiru Hadžiću te službenicima Jasmini Horo i Jusufu Čauševiću zbog zloupotrebe položaja, dogovoreno je da će se precizirana optužnica dostaviti nakon provedenog dokaznog postupka.
Radovan Veljović: Dvanaestog oktobra izjašnjenje o krivici za silovanje u Foči 7. Oktobra 2021. Suđenje Izjašnjenje pred Sudom Bosne i Hercegovine o krivici Radovana Veljovića, koji je optužen za silovanje u Foči tokom 1992. godine, planirano je za utorak, 12. oktobra, saopćeno je na ročištu za razmatranje mjera zabrane koje je predložilo Državno tužilaštvo zbog straha od bjekstva ili utjecaja na svjedoke.
Institucije iz BiH među posljednjim na listi Regionalnog indeksa otvorenosti i transparentnosti 7. Oktobra 2021. Vijest Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine, Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske (RS) i Vlada RS-a su na posljednjim mjestima u regionu prema indeksu otvorenosti zakonodavne i izvršne vlasti, pokazuje istraživanje Udruženja građana “Zašto ne” rađeno u saradnji s nevladinim organizacijama iz regionalne mreže “Action SEE”.
Ranko Debevec oslobođen disciplinske odgovornosti 7. Oktobra 2021. Vijest Drugostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) usvojila je žalbu predsjednika Suda Bosne i Hercegovine Ranka Debevca, te odbila u potpunosti disciplinsku tužbu kojom se teretio za “ponašanje u sudu i izvan suda koje šteti ugledu sudijske funkcije i namjerno davanje lažne, obmanjive i nedovoljne informacije u vezi s bilo kojim drugim pitanjima koja su u nadležnosti Vijeća”, saopćeno je iz VSTV-a.
Počelo suđenje Dreni Marin zbog povrede zakona od strane sudije 7. Oktobra 2021. Suđenje Pred Okružnim sudom u Banjoj Luci, čitanjem optužnice i saslušanjem dva svjedoka Optužbe, počelo je suđenje Dreni Marin, sutkinji Okružnog suda u Prijedoru optuženoj za povredu zakona od strane sudije, odnosno omogućavanje pribavljanja koristi svojoj sestri.
Potvrđena optužnica protiv medicinskih radnika u Sarajevu: “Novac prisvajali za sebe” 7. Oktobra 2021. Vijest Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu protiv medicinskih radnika Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš” zbog zloupotrebe položaja ili ovlaštenja.