Vijesti


Počelo suđenje optuženoj za finansiranje terorizma 21. Oktobra 2021. Suđenje Čitanjem optužnice i izlaganjem uvodne riječi Tužilaštva Bosne i Hercegovine, počelo je suđenje Seni Hamzabegović za finansiranje terorističkih aktivnosti u periodu od 2013. do 2018. godine.
Milanko Kajganić izabran za vršioca dužnosti glavnog državnog tužioca 20. Oktobra 2021. Vijest Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) imenovalo je na poziciju vršioca dužnosti glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine Milanka Kajganića, dosadašnjeg rukovodioca Odjela za ratne zločine i zamjenika glavne državne tužiteljice Gordane Tadić – koja je ranije danas smijenjena sa ove pozicije.
Toni Bašić: Nesporni zapisnici iz SIPA-e 20. Oktobra 2021. Suđenje Na suđenju za podsticanje na terorističke aktivnosti, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine potvrdio je da su u okviru pretresa oduzeti određeni predmeti od optuženog Tonija Bašića, te o tome sačinjeni zapisnici.
Mihajlović: Zabrana otvaranja koverti s novcem 20. Oktobra 2021. Suđenje Na obnovljenom suđenju Boži Mihajloviću pred sarajevskim Općinskim sudom, svjedok Kantonalnog tužilaštva Miro Franić ispričao je kako on sam nikada nije brojao novac te da su koverte u kasi deponovanih predmeta bile zatvorene i zalijepljene.
Novalić i ostali: Svjedokinja govorila o kontaktima sa Sebijom Izetbegović u vezi s respiratorima 20. Oktobra 2021. Suđenje Svjedokinja Tužilaštva Bosne i Hercegovine izjavila je da je negativno komentarisala prošlogodišnju nabavku respiratora i sugerisala da budu vraćeni, jer je bila povjerovala medijskim izvještajima.
VSTV VSTV bira vršioca dužnosti glavnog državnog tužioca između četiri zamjenika smijenjene Gordane Tadić 20. Oktobra 2021. Vijest Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) će tokom dana donijeti odluku o vršiocu dužnosti glavnog državnog tužioca nakon što je ranije smijenjena Gordana Tadić.
Gordana Tadić smijenjena s pozicije glavne državne tužiteljice 20. Oktobra 2021. Vijest Članovi Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) izglasali su danas konačnu odluku kojom se Gordana Tadić premješta s pozicije glavne državne tužiteljice na mjesto tužiteljice Državnog tužilaštva.
BiH nije napravila nikakav napredak u pravosuđu: Izvještaj Evropske komisije 19. Oktobra 2021. Vijest U Izvještaju Evropske komisije navodi se kako Bosna i Hercegovina nije odgovorila na većinu bitnih pitanja u rješavanju 14 ključnih prioriteta za pridruživanje Evropskoj uniji. Prema ovom Izvještaju, političko okruženje je i dalje polarizirano, nije ostvaren napredak u pravosuđu, te je potrebno učiniti niz izmjena u narednoj godini.
Tri stvari koje su obilježile mandat Gordane Tadić prije konačne odluke o smjeni 19. Oktobra 2021. Vijest U srijedu, 20. oktobra će biti donesena konačna odluka o mogućoj smjeni glavne državne tužiteljice sa ove pozicije zbog disciplinske odgovornosti. Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) podsjeća na tri glavne stvari koje su obilježile rad Državnog tužilaštva u mandatu Gordane Tadić.
Zatražena disciplinska mjera za sutkinju iz Bihaća zbog nemara u vršenju dužnosti, ona tvrdi da je u pitanju tehnička greška 19. Oktobra 2021. Vijest Iznoseći završnu riječ pred Prvostepenom disciplinskom komisijom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV), disciplinska tužiteljica je zatražila da se Nisveti Gluhalić-Mizić, sutkinji Opštinskog suda u Bihaću, za disciplinski prekršaj “nemar ili nepažnja u vršenju službene dužnosti” izrekne adekvatna disciplinska mjera.