Vijesti


Sud BiH izlaz Ukinut pritvor optuženoj za finansiranje terorističkih aktivnosti 23. Novembra 2021. Vijest Državni sud je uvažio prijedlog Odbrane te ukinuo pritvor Seni Hamzabegović, optuženoj za finansiranje terorističkih aktivnosti.
Salihović: Optuženi i njegov branilac nisu se pojavili na današnjem ročištu 23. Novembra 2021. Suđenje Suđenje bivšem glavnom tužiocu Tužilaštva Bosne i Hercegovine Goranu Salihoviću odgođeno je jer se optuženi i njegov branilac Rifat Konjić nisu pojavili na današnjem ročištu pred Kantonalnim sudom u Sarajevu.
Banjalučki inspektor osuđen zbog primanja mita 23. Novembra 2021. Suđenje Okružni sud u Banjaluci nepravosnažno je osudio policijskog službenika Nenada Grujića zbog primanja mita tokom istrage na tri godine zatvora i novčanu kaznu od 3.000 KM, uz zabranu obavljanja službene dužnosti u trajanju od pet godina nakon pravosnažnosti presude.
Sud BiH izdao naredbu da se za Simom Stuparom raspiše potjernica 22. Novembra 2021. Vijest Sud Bosne i Hercegovine je izdao naredbu za raspisivanjem međunarodne potjernice za Simom Stuparom, koji je prvostepenom presudom osuđen na 12 godina zatvora za zločine počinjene na području Vlasenice, a nakon informacija Državnog tužilaštva da je napustio teritoriju BiH.
Korupcijom u oblasti gradnje i urbanizma u Sarajevu se finansiraju političke partije, upozorava Kafedžić 22. Novembra 2021. Vijest Broj prijava na nepravilnosti u oblasti gradnje i izdavanja urbanističkih dozvola u Sarajevu značajno je povećan ove godine, upozoreno je na konferenciji za medije Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo.
Srećku Aćimoviću odbijen zahtjev za ukidanje izdržavanja zatvorske kazne 22. Novembra 2021. Vijest Ustavni sud Bosne i Hercegovine odbio je kao neosnovan zahtjev Srećka Aćimovića za privremenom mjerom ukidanja izdržavanja sedmogodišnje zatvorske kazne na koju je osuđen zbog pomaganja u genocidu počinjenom nad Bošnjacima iz Srebrenice.
Novalić i ostali: Svjedokinja korigovala izjave o Jelki Miličević 19. Novembra 2021. Suđenje Na suđenju za zloupotrebe prilikom nabavke respiratora, svjedokinja Sanita Alagić je u nastavku svjedočenja odstupila od ranije izjave u kojoj je navela da je optužena Jelka Miličević na sjednici Federalnog štaba civilne zaštite 1. aprila prošle godine kazala da je pronađen dobavljač za 100 komada respiratora.
Peti pravosudni forum BiH: Bazom sudskih praksi ka jačanju pravosudnog sistema i većoj transparentnosti 19. Novembra 2021. Vijest Bosna i Hercegovina će dobiti jedinstvenu bazu sudske prakse, koja je ključan mehanizam za jačanje pravosudnog sistema, transparentnosti i harmonizacije rada sudova, poručeno je na Petoj godišnjoj konferenciji Pravosudnog foruma za BiH.
Fatmir Alispahić oslobođen optužbe za izazivanje mržnje 19. Novembra 2021. Suđenje Sud Bosne i Hercegovine oslobodio je Fatmira Alispahića optužbi za izazivanje nacionalne, vjerske i rasne mržnje, razdora i netrpeljivosti objavljivanjem tekstova na portalu Antimigrant.ba.
Odgođeno disciplinsko ročište sudiji Osnovnog suda u Vlasenici 19. Novembra 2021. Vijest Disciplinsko ročište u postupku protiv Dragana Golijana, sudije Osnovnog suda u Vlasenici koji se disciplinskom tužbom tereti za nemar ili nepažnju u vršenju službene dužnosti, odgođeno je zbog nedolaska tuženog.