Vijesti


Moguć sporazum o priznanju krivnje Tonija Bašića, optuženog za podsticanje na terorističke aktivnosti 17. Novembra 2021. Suđenje Suđenje Toniju Bašiću, optuženom za podsticanje na terorističke aktivnosti, odgođeno je jer su Odbrana i Tužilaštvo Bosne i Hercegovine započeli pregovore o sporazumu o priznanju krivnje.
Sud u Podgorici još nije potvrdio optužnicu za zločine počinjene u Foči 17. Novembra 2021. Vijest Specijalno tužilaštvo Crne Gore preuzelo je od Bosne i Hercegovine predmet protiv Slobodana Ćurčića i optužilo ga za ratne zločine počinjene na području Foče tokom 1992. godine, ali Viši sud u Podgorici još uvijek nije potvrdio optužnicu.
Idućeg mjeseca disciplinski postupak protiv tužioca iz Banje Luke zbog neprimjerenog komentara u žalbi 17. Novembra 2021. Vijest Disciplinski postupak protiv Branka Bjelajca, tužioca Okružnog javnog tužilaštva iz Banje Luke, po tužbi za ponašanje u sudu ili tužilaštvu i izvan suda ili tužilaštva koje šteti ugledu tužilačke funkcije, počet će 8. decembra, odlučeno je na pripremnom ročištu.
Novalić i ostali: Drugačiji navodi u istrazi o datumu ispravke ugovora za respiratore 17. Novembra 2021. Suđenje Svjedokinja Tužilaštva Bosne i Hercegovine izjavila je da je zbog “konstrukcija tužilaca” u istrazi drugačije govorila u vezi s vremenom mijenjanja ugovora o nabavci respiratora, kao i bacanju dokumentacije.
Narednog mjeseca statusna konferencija u predmetu protiv Stanišića i Simatovića 16. Novembra 2021. Vijest Statusna konferencija u predmetu protiv bivših šefova Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije Jovice Stanišića i Franka Simatovića, koje je Međunarodni mehanizam za krivične sudove (MMKS) nakon obnovljenog prvostepenog postupka osudio na po 12 godina zatvora za zločine počinjene u Bosni i Hercegovini, održat će se 16. decembra.
Milenko Krsmanović ostaje pri zahtjevu za naknadu 39.700 KM odštete od BiH 16. Novembra 2021. Suđenje Iznoseći završnu riječ na ročištu po tužbi protiv Bosne i Hercegovine, punomoćnik je zatražio da se Milenku Krsmanoviću, oslobođenom optužbe za ometanje rada pravosuđa, isplati 39.700 konvertibilnih maraka (KM) odštete, dok je Pravobranilaštvo zatražilo da takav zahtjev bude odbačen kao neosnovan.
Konačna presuda Sadiku Ahmetoviću 24. novembra 16. Novembra 2021. Suđenje Pred Apelacionim vijećem Suda Bosne i Hercegovine završen je dokazni postupak i uložene su ranije iznesene završne riječi kojima je Državno tužilaštvo tražilo osuđujuću, a Odbrana oslobađajuću presudu za Sadika Ahmetovića, bivšeg ministra sigurnosti optuženog za zloupotrebu položaja.
Primjena izmjena i dopuna Krivičnog zakona kojima se zabranjuje negiranje genocida mora biti prioritet 16. Novembra 2021. Vijest Primjena izmjena i dopuna Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca, a koje je nametnuo bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko, mora biti prioritet, zaključak je analize pravnica i organizacija forumZFD i TRIAL International.
Nekažnjivost legalizuje korupciju u javnim nabavkama: Fond otvoreno društvo 16. Novembra 2021. Vijest Neprocesuiranje zloupotreba u postupcima javnih nabavki legalizuje korupciju, podriva povjerenje građana u rad javnih institucija te šalje poruku da se korupcija i kriminal isplate, pokazuju podaci i analiza Fonda otvoreno društvo Bosne i Hercegovine.
Na Kazanima otkriveno spomen-obilježje ubijenim građanima Sarajeva 15. Novembra 2021. Vijest Na Kazanima je danas otkrivanjem spomen-obilježja bez prisustva porodica žrtava obilježena 28. godišnjica stradanja građana Sarajeva na ovoj lokaciji.