Vijesti


Preminuo Redžep Karišik, jedini preživjeli svjedok strijeljanja na Uborku 30. Novembra 2021. Vijest Redžep Karišik, koji je preživio jedan od prvih masovnih zločina u Bosni i Hercegovini nad civilima Mostara, preminuo je jučer, 29. novembra u 70. godini života, saopšteno je iz Udruženja porodica žrtava ubijenih na Uborku i Sutini u Mostaru.
Pronađeni posmrtni ostaci u Doboju: Ekshumacija će se nastaviti 29. Novembra 2021. Vijest Tokom ekshumacije u mjestu Gavrići u općini Doboj, pronađeni su posmrtni ostaci ljudskog porijekla, saopćeno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.
U Kantonu Sarajevo se izdaju dozvole za gradnju bez ispunjavanja uslova 29. Novembra 2021. Vijest Odobrenja za izgradnju izdaju se bez ispunjenja uvjeta investitora u vezi sa zaštitom okoliša, a privatni interes daleko je iznad javnog dok se planski dokumenti donose bez zadovoljenja urbanističkih standarda, navodi se u Inicijativi za formiranje interresorne radne grupe u oblasti gradnje i prostornog planiranja Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo.
Amir Zukić i ostali: Karavdićeva Odbrana uložila više od 60 dokaza 29. Novembra 2021. Suđenje U nastavku suđenja sedmorici optuženih za zloupotrebu položaja pri zapošljavanju u javnim preduzećima pred Općinskim sudom u Sarajevu, Odbrana Ramiza Karavdića je uložila više od 60 materijalnih dokaza.
Obilježena mjesta stradanja u Bugojnu, Trnovu i Hadžićima: Znak da je nekom stalo i da empatija postoji 29. Novembra 2021. Vijest Mirovni aktivisti Inicijative “Obilježavanje neobilježenih mjesta stradanja” i Centra za nenasilnu akciju tokom mjeseca novembra obilježili su osam lokacija stradanja iz proteklog rata na području Trnova, Hadžića i Bugojna.
Podignuta optužnica protiv ministra sigurnosti BiH Selme Cikotića za period dok je bio na čelu Ministarstva odbrane 29. Novembra 2021. Vijest Državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Selme Cikotića, aktuelnog ministra sigurnosti BiH, koja ga tereti za zloupotrebu položaja i prema kojoj je u periodu od 2009. do 2011. godine, kada je obnašao funkciju državnog ministra odbrane oštetio budžet BiH za iznos od oko 9,7 miliona KM.
Travnik: Prezentirana prva međunarodna baza podataka o suđenjima za ratne zločine 29. Novembra 2021. Vijest Više od 600 pravosnažnih presuda za ratne zločine s područja bivše Jugoslavije koje se odnose na više od 900 osuđenih objavljene su u online bazi podataka “War Crimes Trials Database Project”, koja je dostupna za javnost i čiji je cilj pomoći zemljama koje izlaze iz sukoba u procesuiranju ovih djela, te podsjećati da zločini mogu biti učinkovito spriječeni i sankcionisani.
Izricanje presude sutkinji Dreni Marin zakazano za 30. novembar 29. Novembra 2021. Suđenje Nakon što su Republičko javno tužilaštvo Republike Srpske i Odbrana Drene Marin, sutkinje prijedorskog Okružnog suda koja je optužena za kršenje zakona od strane sudije, iznijeli završne riječi, izricanje presude je u Okružnom sudu u Banjoj Luci zakazano za 30. novembar.
Nakon šest godina suđenja naredne sedmice izricanje presude za genocid u Srebrenici 26. Novembra 2021. Vijest U Državnom sudu je naredne sedmice planirano izricanje prvostepene presude bivšim policijskim rukovodiocima optuženim za pomaganje u genocidu u Srebrenici u julu 1995. godine.
Završena ekshumacija u Sarajevu: Pronađeni ostaci najmanje četiri osobe 24. Novembra 2021. Vijest Tokom ekshumacije u sarajevskom naselju Stup pronađeni su posmrtni ostaci najmanje četiri osobe, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).