Vijesti


Ključ Potvrđena optužnica protiv Milenka Macanovića za zločine u Ključu 19. Novembra 2021. Vijest Kantonalni sud u Bihaću je protiv Milenka Macanovića zvanog Macan potvrdio optužnicu koja ga tereti za ubistvo civila na području općine Ključ u ljeto 1992. godine, saopćilo je Tužilaštvo Unsko-sanskog kantona (USK).
Izložba “Pazi snajper!” otvorena na godišnjicu ubistva dječaka Nermina Divovića 19. Novembra 2021. Vijest Povodom godišnjice ubistva dječaka Nermina Divovića 18. novembra 1994., u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine otvorena je izložba fotografa Paula Lowea, koji je tokom opsade Sarajeva dokumentovao opasnosti s kojima su se stanovnici susretali u “Aleji snajpera”.
Peti pravosudni forum BiH: Unaprijediti i uskladiti sudske prakse u pravu na privatnost i postupanju prema uhapšenim osobama 18. Novembra 2021. Vijest Bosni i Hercegovini je potrebna harmonizacija i izmjena sudske prakse, koja za sada nije usklađena sa Evropskom unijom, zaključili su predstavnici pravosudnih institucija na Petoj godišnjoj konferenciji Pravosudnog foruma za BiH, u sklopu kojeg je predstavljen Izvještaj o praksi sudova u pogledu prava na privatni i porodični život, dom i prepisku, te prava lica da ne bude podvrgnuto mučenju, nečovječnom ili ponižavajućem postupanju ili kažnjavanju.
Predstavljen dokumentarni film o tri ratna veterana koji su se borili na suprotnim stranama tokom rata u BiH, a danas promovišu mir 18. Novembra 2021. Vijest Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini predstavila je dokumentarni film “Maglaj: rat i mir”, u kojem se – kroz priče tri ratna veterana koji su se tokom rata borili na suprotnim stranama – promoviše suživot, razumijevanje i pomirenje.
Presuda policijskom inspektoru za primanje mita 22. novembra 18. Novembra 2021. Suđenje Iznoseći završnu riječ, Republičko javno tužilaštvo je zatražilo osuđujuću i novčanu kaznu zatvora za inspektora banjalučke Policijske uprave Nenada Grujića, koji se tereti za traženje i primanje mita, dok je optuženi kazao da nisu dokazani navodi iz optužnice.
Mektić i ostali: EU strogo kontroliše novac koji donira 18. Novembra 2021. Suđenje Na suđenju bivšem ministru bezbjednosti Bosne i Hercegovine Draganu Mektiću i ostalima za zloupotrebu položaja, svjedok Odbrane izjavio je da Evropska unija nadgleda i kontroliše projekte koje finansira, te da je u slučaju zloupotreba ona oštećena.
lecic Sladojević i ostali: Lečić tvrdi da nije imao namjeru guslati u Višegradu 18. Novembra 2021. Suđenje Na suđenju za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti, optuženi Risto Lečić kazao je da tokom okupljanja u Višegradu u organizaciji “Ravnogorskog pokreta” nije imao namjeru da pjeva ili nekoga vrijeđa i da mu namjera nije bila slanje neke poruke, ali i da izvođenje pjesme nije bilo primjereno.
Hamzabegović: Istražitelji SIPA-e opisali kako je finansirano oružje osobama koje su iz BiH otišle u Siriju 18. Novembra 2021. Suđenje Na suđenju Seni Hamzabegović, optuženoj za finansiranje terorističkih aktivnosti, istražioci Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) objasnili su na koji način je novac iz Bosne i Hercegovine poslan za kupovinu oružja bh. državljanima u Siriji.
Banjalučki aktivista dvije godine bez odgovora tužilaca ko je naredio njegovo hapšenje 18. Novembra 2021. Vijest Aktivisti u Banjaluci koji su protestovali nakon smrti Davida Dragičevića tvrde da lokalni tužioci ne insistiraju na tome da od policije dobiju konkretne podatke o tome ko je naredio njihova hapšenja, dok istraga ulazi u svoju drugu godinu.
Izložba o ratnoj “Aleji snajpera” u Sarajevu 17. Novembra 2021. Vijest Multimedijalna izložba “Pazi, snajper” fotografa Paula Lowea, koju podržava i BIRN, dokumentuje opasnosti kroz koje su ljudi prolazili na takozvanoj “Aleji snajpera” tokom opsade Sarajeva 1992.–1995. godine.