Vijest

Ukinut pritvor optuženoj za finansiranje terorističkih aktivnosti

23. Novembra 2021.15:18
Državni sud je uvažio prijedlog Odbrane te ukinuo pritvor Seni Hamzabegović, optuženoj za finansiranje terorističkih aktivnosti.

Sud BiH izlaz
Sud Bosne i Hercegovine. Foto: BIRN BiH 

Optuženoj su, kako je saopćeno iz Suda Bosne i Hercegovine, izrečene mjere zabrane, odnosno napuštanja grada Tuzle bez prethodnog odobrenja ili po sudskom i pozivu Tužilaštva, kao i da ne može promijeniti prebivalište bez prethodnog odobrenja Suda.

Izrečene mjere, kako se navodi u saopćenju, trajat će dok za njima postoji potreba, a najduže do pravosnažnosti presude ukoliko ne budu izmijenjene ili ranije ukinute.

“Optužena je upozorena da joj se može odrediti mjera pritvora ako prekrši obaveze izrečene rješenjem Suda BiH”, naveli su iz Državnog suda.

Hamzabegović je optužena da je od 2013. do 2018. godine, u više navrata, učestvovala u prikupljanju i pružanju finansijske pomoći za potrebe državljana BiH koji su boravili na stranim ratištima Sirije i Iraka, iako je znala da se navedene osobe bore na strani takozvanog ISIL-a, u okviru formacija “Jabhet al-Nusra”, “Al-Nusrah Front” i u drugim formacijama, koje su na temelju rezolucija Ujedinjenih nacija (UN) proglašene terorističkim organizacijama.

Prema navodima Tužilaštva BiH, Hamzabegović je, znajući da se na navedenom području nalazi i Muradif Hamzabegović, koji zajedno s drugim državljanima BiH učestvuje u terorističkim aktivnostima te da dobijeni novac koristi za finansiranje tih aktivnosti, u više navrata osiguravala novac, lično ga odnosila na područje Sirije, gdje ga je predavala Muradifu Hamzabegoviću, koji je, prema prikupljenim dokazima, od toga isplaćivao plate osobama koje sudjeluju u terorističkim aktivnostima, te ga koristio za kupovinu oružja i druge svrhe.

Na jednom od zadnjih ročišta Odbrana je predlagala ukidanje pritvora, u kome je Hamzabegović bila više mjeseci, i navela adresu na kojoj bi optužena boravila, ističući da se radi o kući gdje živi njen sin sa svojom porodicom, kao i da joj je pasoš oduzet prilikom hapšenja, čemu se usprotivilo Tužilaštvo, uz obrazloženje da se drugim mjerama ne može obezbijediti njeno prisustvo na suđenju.

Senu Hamzabegović su sredinom maja 2021. godine na tuzlanskom aerodromu uhapsili pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), a iako je na početku Sud BiH odbio prijedlog za njeno pritvaranje, ova mjera joj je određena poslije nekoliko dana.

Nastavak suđenja u ovom predmetu je ranije planiran za 30. novembar.

 

 

Haris Rovčanin