Vijesti


Mehmedović i Tokić pismom upozorili na posljedice ruske politike prema BiH 24. Novembra 2021. Vijest Šemsudin Mehmedović i Sejfudin Tokić su danas ispred zgrade Ambasade Ruske Federacije u Sarajevu izrazili zabrinutost zbog politike ove zemlje prema Bosni i Hercegovini.
Izricanje presude tužiocu Begiću zakazano za 22. decembar 24. Novembra 2021. Suđenje Nakon što je Odbrana u završnim riječima zatražila odbijanje optužbi za primanje nagrade ili drugih oblika koristi radi trgovine uticajem protiv tužioca Idriza Begićua, izricanje presude je zakazano za 22. decembar pred Općinskim sudom.
Fahrudin Radončić tužio Bosnu i Hercegovinu zbog vremena provedenog u pritvoru i pod mjerama zabrane 24. Novembra 2021. Vijest Fahrudin Radončić, pravosnažno oslobođen optužbi za ometanje rada pravosuđa, tužio je Bosnu i Hercegovinu zbog neosnovanog hapšenja i vremena tokom postupka provedenog u pritvoru i pod mjerama zabrane, dok je Pravobranilaštvo BiH zatražilo da se zahtjev odbaci kao neosnovan.
Bivši ministar Ahmetović pravosnažno osuđen za zloupotrebu položaja 24. Novembra 2021. Suđenje Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine nakon obnovljenog postupka osudilo je bivšeg državnog ministra sigurnosti Sadika Ahmetovića na šest mjeseci zatvora za zloupotrebu službenog položaja ili ovlaštenja.
Novalić i ostali: Protokolisani i neprotokolisani ugovor 24. Novembra 2021. Suđenje U nastavku suđenja za zloupotrebe prilikom uvoza respiratora, svjedokinja Tužilaštva Bosne i Hercegovine izjavila je da je u Federalnoj upravi civilne zaštite (FUCZ) ugovor sa “Srebrenom malinom” za jedan tip respiratora protokolisan, dok ugovor s drugom oznakom respiratora nije.
Vakcinacija u Zetri Zloupotrebe vakcinacije u Zetri ostale nekažnjene 24. Novembra 2021. Vijest Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo odbija odgovoriti na koji način su sankcionisane osobe za koje je utvrđeno da su zloupotrebljavale proces vakcinacije na samom njegovom početku. Druge institucije nemaju potvrde da su zloupotrebe sankcionisane.
“Vidljivost djece rođene kao posljedica rata”: Od danas konferencija povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama 24. Novembra 2021. Vijest Konferencija “Vidljivost djece rođene kao posljedica rata”, koja će se održati u periodu od 24. do 26. novembra 2021. godine u Sarajevu u organizaciji Udruženja “Zaboravljena djeca rata”, ima za cilj da u saradnji sa srodnim organizacijama te drugim akterima osigura učešće preživjelih žena i djece rođene zbog rata, u procesima izrade strategija, politika i procesa koji utiču na njihov status, čime bi se doprinijelo poboljšanju njihovog položaja u bh. društvu i šire.
Digitalni svijet između slobode izražavanja i govora mržnje: Proglasiti internet javnim prostorom 23. Novembra 2021. Vijest Trenutno zakonodavstvo o govoru mržnje i slobodi izražavanja u Bosni i Hercegovini je zadovoljavajuće, ali se u praksi ne kažnjavaju visoki zvaničnici, rečeno je, između ostalog, tokom Okruglog stola: “Digitalni svijet između slobode izražavanja i govora mržnje – Uloga medija, zakonodavaca i nezavisnih regulatora”, održanog danas u Sarajevu u organizaciji Međunarodnog republikanskog instituta (IRI).
Sud BiH izlaz Ukinut pritvor optuženoj za finansiranje terorističkih aktivnosti 23. Novembra 2021. Vijest Državni sud je uvažio prijedlog Odbrane te ukinuo pritvor Seni Hamzabegović, optuženoj za finansiranje terorističkih aktivnosti.
Salihović: Optuženi i njegov branilac nisu se pojavili na današnjem ročištu 23. Novembra 2021. Suđenje Suđenje bivšem glavnom tužiocu Tužilaštva Bosne i Hercegovine Goranu Salihoviću odgođeno je jer se optuženi i njegov branilac Rifat Konjić nisu pojavili na današnjem ročištu pred Kantonalnim sudom u Sarajevu.