Vijest

Mehmedović i Tokić pismom upozorili na posljedice ruske politike prema BiH

24. Novembra 2021.15:01
Šemsudin Mehmedović i Sejfudin Tokić su danas ispred zgrade Ambasade Ruske Federacije u Sarajevu izrazili zabrinutost zbog politike ove zemlje prema Bosni i Hercegovini.


Sejfudin Tokić i Šemsudin Mehmedović ispred Ambasade Ruske Federacije u Sarajevu. Foto: BIRN BiH

Poslanik u Predstavničkom domu Državnog parlamenta Šemsudin Mehmedović i Sejfudin Tokić u ime građanske inicijative “Ne ruskoj politici u BiH” predali su ambasadoru Ruske Federacije u BiH Igoru Kalabuhovu pismo u kojem su istakli zabrinutost zbog “aktuelne politike Rusije prema državi BiH”.

Mehmedović i Tokić su medijima ispred zgrade Ambasade Ruske Federacije u Sarajevu kazali da su javno pozvali ruskog ambasadora na promjenu politike prema Bosni i Hercegovini.

Mehmedović je upozorio, kako tvrdi, na neprincipijelne i nediplomatske aktivnosti ambasadora Ruske Federacije u BiH. Između ostalog, rekao je da su građani BiH danas zaprepašteni time da Rusija djelovanjem svoje ambasade “podržava sljedbenike srpskog neofašizma”.

“Posebno je indikativna podrška Miloradu Dodiku, koji otvoreno ruši mir i Dejtonski mirovni sporazum izražavajući secesionističke ambicije uz otvoreno negiranje Bosne i Hercegovine kao države te nacionalnog identiteta bošnjaškog stanovništva (…) Tražimo da se blagovremeno zaustavi destruktivna politika Dodika, uz prekid podrške Ruske Federacije u BiH i time obezbijedi prevencija od obnove sukoba u ovom regionu te mogućnosti novih ratnih zločina i genocida”, kazao je Mehmedović.

Kako je zaključio, od Ruske Federacije se traži institucionalni dijalog sa BiH kako bi se ojačala saradnja i rješavanje svih spornih pitanja. On je najavio i susret sa ruskim ambasadorom kasnije tokom dana.

Tokić je rekao kako Ambasada Ruske Federacije u BiH otvoreno podržava ili blagonaklono gleda na poteze Milorada Dodika.

“Dodik se ne bi ovako ponašao da nema podršku jedne od velikih sila. Njegova destruktivna politika isključivo je vezana za režim u Beogradu i režim u Moskvi. Mi ne želimo konfrontaciju s Rusijom, ali koliko god Rusija bila jaka, naša spremnost da branimo BiH je jača”, kazao je Tokić.

Mehmedović je istakao da su današnju konferenciju za medije podržali razni građanski pokreti i inicijative.

Irvin Pekmez