Vijesti


Savjetnik gradonačelnika Živinica optužen za korupciju 2. Decembra 2021. Vijest Općinski sud u Živinicama potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva u Tuzli protiv bivšeg ministra u Vladi ovog kantona, savjetnika premijera i trenutnog savjetnika gradonačelnika Živinica Abdulaha Zukića za primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem, te vršioca dužnosti direktora Rudnika mrkog uglja “Đurđevik” Samira Suljića za primanje dara ili drugog oblika koristi.
INO BiH poziva na prekid šutnje o lokacijama grobnica: “Na zgarištu kostiju i mala dječija naušnica” 1. Decembra 2021. Vijest U Bosni i Hercegovini je tokom 2021. godine izvršeno 90 ekshumacija tokom kojih je pronađeno 70 žrtava stradalih tokom proteklog rata, a iz Instituta za nestale osobe BiH apeluju na one koji znaju ili imaju bilo kakvu informaciju koja bi mogla dovesti do lokacija novih grobnica da prekinu šutnju.
Forum integriteta o pravosuđu: Od imenovanja nosilaca pravosudnih funkcija do političkih pritisaka 1. Decembra 2021. Vijest Drugog dana Foruma integriteta o pravosuđu u Bosni i Hercegovini raspravljalo se o novom Zakonu o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) i usvojenom mišljenju Venecijanske komisije, najviše u dijelu koji se tiče imenovanja članova VSTV-a nakon isteka mandata na pravosudne funkcije ili u državnu službu, kao i imenovanju u samo Vijeće i sastavu ovog tijela, ali i o političkim pritiscima i integritetu.
Ljevičarski ekstremizam u blagom porastu ali sa relativno niskim nasiljem 30. Novembra 2021. Vijest Uprkos sumnjama među određenim državnim zvaničnicima da se nedovoljno pažnje posvećuje ljevičarskom ekstremizmu, on se ne može porediti sa desničarskim ili džihadističkim nasilnim ekstremizmom, navodi se u publikaciji Međunarodnog centara za protuterorizam.
Potrebna je ujednačena sudska i tužilačka praksa pristupa informacijama 30. Novembra 2021. Vijest Potrebno je da se tužilaštva u Bosni i Hercegovini otvore prema javnosti, kao i da se ujednači praksa sudova o slobodi pristupa informacijama, rečeno je, između ostalog, na Forumu integriteta o pravosuđu koji je organizovao Transparency International u BiH.
sudnica Hamzabegović: Vještačenje bankovnih računa i mobilnih telefona optužene 30. Novembra 2021. Suđenje Na suđenju Seni Hamzabegović, optuženoj za finansiranje terorističkih aktivnosti, vještakinja Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) pročitala je poruke sa tri mobilna telefona oduzeta od optužene, dok je vještakinja ekonomske struke iznijela nalaz i mišljenje o prometu sredstava sa njenih bankovnih računa.
Aktivista neformalne grupe “Pravda za Davida” sutra predaje dopunu krivične prijave zbog hapšenja 30. Novembra 2021. Vijest Osnovni sud u Banjaluci oslobodio je, zbog nedokazanih navoda iz prijave, banjalučkog aktivistu Ozrena Perduva odgovornosti za kršenje Zakona o javnom okupljanju u julu prošle godine kada ga je policija uhapsila na Trgu Krajine dok je davao izjavu medijima. Perduv najavljuje dopunu krivične prijave koju je zbog tog hapšenja ranije podnio.
Drena Marin osuđena na deset mjeseci zatvora i zabranu vršenja dužnosti sudije 30. Novembra 2021. Suđenje Sutkinja Okružnog suda u Prijedoru Drena Marin proglašena je krivom što je kao postupajući sudija u predmetima protiv maloljetnih lica donosila rješenja kojima je svoju sestru Sandu Zubanović imenovala za branioca po službenoj dužnosti, te je osuđena na deset mjeseci zatvora i zabranu vršenja dužnosti sudije u periodu od dvije godine.
Uhapšeno devet osoba za ratne zločine počinjene na području Bosanskog Novog 30. Novembra 2021. Vijest Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su devet osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinili zločin protiv čovječnosti nad žrtvama bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Bosanskog Novog.
Preminuo Redžep Karišik, jedini preživjeli svjedok strijeljanja na Uborku 30. Novembra 2021. Vijest Redžep Karišik, koji je preživio jedan od prvih masovnih zločina u Bosni i Hercegovini nad civilima Mostara, preminuo je jučer, 29. novembra u 70. godini života, saopšteno je iz Udruženja porodica žrtava ubijenih na Uborku i Sutini u Mostaru.