Vijest

“Vidljivost djece rođene kao posljedica rata”: Od danas konferencija povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama

24. Novembra 2021.09:32
Konferencija “Vidljivost djece rođene kao posljedica rata”, koja će se održati u periodu od 24. do 26. novembra 2021. godine u Sarajevu u organizaciji Udruženja “Zaboravljena djeca rata”, ima za cilj da u saradnji sa srodnim organizacijama te drugim akterima osigura učešće preživjelih žena i djece rođene zbog rata, u procesima izrade strategija, politika i procesa koji utiču na njihov status, čime bi se doprinijelo poboljšanju njihovog položaja u bh. društvu i šire.


Vizual. Foto: Udruženje “Zaboravljena djeca rata”

Ajna Jusić, predsjednica Udruženja “Zaboravljena djeca rata”, kaže za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) kako ova konferencija predstavlja presedan u borbi za ljudska prava kako u BiH tako i u cijelom svijetu. Ona se nada da će konferencija biti dodatna motivacija za druge postkonfliktne države da pruže podršku djeci rođenoj zbog rata, “koja su definitivno jedna od najnevidljivijih populacija u svijetu”.

“Činjenica da će konferenciji prisustvovati predstavnici civilnog sektora, državnih i entitetskih institucija, djeca rođena zbog rata, kako i žene preživjele ratno silovanje, čini Bosnu i Hercegovinu prvom državom u svijetu koja ulaže zajedničke napore u ostvarivanje pravne i društvene prepoznatljivosti djece rođene kao posljedica ratnog silovanja. S druge strane, ističem važnost zajedničkog djelovanja predstavnika vlasti i civilnog sektora, s obzirom da je takva vrsta saradnje u BiH itekako narušena”, dodaje Jusić.

Kako kaže, konferencijom se najavljuje rad internacionalne zagovaračke mreže putem koje Udruženje “Zaboravljena djeca rata” želi podijeliti svoja znanja i iskustva sa drugim državama koje se suočavaju sa pravnom i društvenom nevidljivosti djece rođene kao posljedica ratnog silovanja.

Konferencija se organizuje povodom 25. novembra, Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, a kako je navedeno u saopštenju udruženja, na konferenciji će prisustvovati predstavnici civilnog sektora, kao i predstavnici vlasti entitetskih i državnih struktura, te ministarstava i Institucija ombudsmena u BiH.

“Konferencija ima za cilj da u saradnji sa srodnim organizacijama u BiH, te drugim akterima, osiguramo učešće žena preživjelih i djece rođene zbog rata u procesima izrade strategija, politika i procesa koji utiču na njihov status čime bi se doprinijelo poboljšanju položaja žena preživjelih i jednakosti djece rođene zbog rata u BH društvu i globalno”, navedeno je u saopštenju.

Prvi dan konferencije će se održati u prostorijama Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine gdje će učesnici imati priliku da posjete izložbu “Breaking Free”, ali i da poslušaju panel diskusiju pod nazivom “Pravna prepoznatljivost djece rođene zbog rata”, dok će se drugi i treći dan panela tematizirati uticaj koji nasilje ostavlja na žene, djecu i društvo u cjelini, te problem neprijavljivanja nasilja, kao i važnost podataka za donošenje državnih akcionih planova za borbu protiv rodno zasnovanog nasilja.

Tokom programa konferencije govorit će se o ključnim prioritetima i potrebama djece rođene kao posljedica ratnog silovanja, te će biti istaknuti izazovi s kojima se svakodnevno susreću i oblici podrške koji su im potrebni. Tema konferencije će biti i izmjene pravne i administrativne prakse, te u skladu sa važnim procesima tranzicijske pravde dio konferencije će se baviti i pitanjem uloge mladih u borbi protiv stigme seksualnog nasilja.

Kako je navedeno u saopštenju, jedan dio bit će posvećen temi pod nazivom “Što te nema”, spomeniku sjećanja na genocid u Srebrenici, počinjen 1995. godine. Od 2006. godine, osnivačica projekta, umjetnica Aida Šehović u saradnji sa bosanskohercegovačkom dijasporom, predstavlja ovaj spomenik na gradskim trgovima svijeta sa ciljem zajedničkog stvaranja mjesta sjećanja.

Neki od sagovornika i panelista tokom konferencije, između ostalog, bit će Hana Sokolović psihologinja, novinarka i aktivistica, Ajna Jusić, predsjednica Udruženja “Zaboravljena djeca rata”, Midheta Kaloper-Oruli iz Udruženja žrtava rata Foča 92–95, Mirsada Tursunović iz Udruženja za pomoć žrtvama i preživjelim seksualnog nasilja u ratu “Naš glas” iz Tuzle, te Marijana Toma, ekspertkinja na polju tranzicijske pravde, i Denis Džidić, direktor BIRN-a BiH.

Konferencija se implementira u sklopu projekta “Unapređenje tranzicijske pravde i razumijevanja historije” koje podržava National Endowment for Democracy (NED).