Vijest

Zloupotrebe vakcinacije u Zetri ostale nekažnjene

24. Novembra 2021.11:09
Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo odbija odgovoriti na koji način su sankcionisane osobe za koje je utvrđeno da su zloupotrebljavale proces vakcinacije na samom njegovom početku. Druge institucije nemaju potvrde da su zloupotrebe sankcionisane.
Vakcinacija u Zetri
Vakcinacija u Zetri. Foto: BIRN BiH

Iako su iz Ministarstva zdravstva prije nekoliko mjeseci potvrdili da je prilikom vakcinacije u Olimpijskoj dvorani “Zetra” bilo zloupotreba i da su odgovorni prijavljeni nadležnim institucijama u kojima su zaposleni, institucije u Sarajevu nisu Balkanskoj istraživačkoj mreži Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) odgovorile na više upita o tome šta desilo sa ovim prijavama.

Ministar zdravstva Haris Vranić je krajem maja 2021. za medije izjavio da je vakcinacija vršena mimo protokola vakcinacije na dva punkta u Zetri.

On je tada rekao da su dvije uposlenice Doma zdravlja Kantona Sarajevo vakcinisale širu porodicu jedne uposlenice Zavoda za javno zdravstvo kao i dvoje građana koji nisu u sistemu zdravstvenog osiguranja kantona.

“Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo je prijavilo ove neregularnosti direktorima Doma zdravlja i Zavoda za javno zdravstvo koji će se odrediti o narednim koracima u ovom slučaju”, rekao je krajem maja Vranić.

Mjesecima kasnije, iz Ministarstva zdravstva ne odgovaraju na više upita BIRN-a BiH upućenih tokom nekoliko sedmica o tome kakve su mjere poduzimali zbog prijava koje se odnose na zloupotrebe prilikom vakcinacije, te da li su o tome obaviještene nadležne institucije.

Iz kantonalnog Zavoda za javno zdravstvo također nisu odgovorili na upit, dok su iz Doma zdravlja Kantona Sarajevo ranije naveli da kompletan proces vakcinacije u Zetri vodi vakcinalni tim imenovan od Ministarstva zdravstva i da odgovore treba tražiti od njih.

U sarajevskom Kantonalnom tužilaštvu nisu mogli reći da li je bilo prijava za zloupotrebe tokom vakcinacije i da li je u vezi sa tim formiran predmet, dok u policiji kažu da nisu “zaprimili” takvu prijavu.

“Uprava policije MUP-a Kantona Sarajevo nije zaprimila, niti postupala po prijavama građana ili Ministarstva zdravlja KS-a koje se odnose na ‘neregularno’ vakcinisanje u Olimpijskoj dvorani ‘Juan Antonio Samaranch’”, kazali su u sarajevskom MUP-u.

Iz Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo su odgovorili da u proteklom periodu nije zaprimljena nijedna prijava koja se odnosi na neregularno ili vakcinisanje preko reda protiv koronavirusa u Sarajevu, tako da Ured nije ni poduzimao bilo kakve aktivnosti vezane za vakcinaciju.

Vakcinacija u Sarajevu je počela u aprilu a tokom velikih gužvi u maju građani su se žalili na nepravilnosti i vakcinisanje preko reda. Vranić je nakon toga naredio istragu, nakon koje je saopštio da su utvrđene nepravilnosti ali da nije bilo vakcinacije van dvorane Zetra.

Haris Rovčanin