Suđenje

Izricanje presude tužiocu Begiću zakazano za 22. decembar

24. Novembra 2021.14:24
Nakon što je Odbrana u završnim riječima zatražila odbijanje optužbi za primanje nagrade ili drugih oblika koristi radi trgovine uticajem protiv tužioca Idriza Begićua, izricanje presude je zakazano za 22. decembar pred Općinskim sudom.


Općinski sud u Sarajevu. Foto: BIRN BiH

Advokatica Sabina Hota-Ćatović izjavila je da Odbrana ostaje kod ranije date završne riječi, te je rekla kako ne postoji nijedan dokaz da je optuženi Begić ikada prijavljen za počinjenje krivičnog djela za koje je optužen.

Kako je kazala, istraga se vodila preko nenadležnog tužilaštva i nenadležnog suda, i da su svi dokazi suprotni tvrdnjama Salkana Džakulića u kojima je rekao da se primopredaja novca trebala obaviti u Sarajevu.

Džakulić je, kako je navela, postupao po nalogu policijskog službenika Dragana Radanovića.

Ona je kazala kako je Džakulić tokom svjedočenja izjavio da je prijavu podnio na broj Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) koji je dobio putem informacija, dok je Radanović izjavio kako je poziv prijave dobio na svoj privatni broj.

Prema Odbrani, da je bio bilo kakav poziv, morao je o tome biti sačinjen izvještaj i službena zabilješka, o čemu ne postoji dokaz.

“Ne postoji dokaz da je Salkan ikad prijavio tužitelja Begića”, rekla je Hota-Ćatović.

Ona je kazala kako je tužiteljica ispitivala svjedoke Mevludina Hadžića i Zanu Jakupović postavljajući sugestivna pitanja, te da je Tužilaštvo “pokušalo od ove nezakonite situacije napraviti zakonitu”.

“Tužiteljica je nastojala Sud uvjeriti da prijava postoji, a nje ustvari nema”, rekla je Hota-Ćatović, dodavši i da se Tužilaštvo protivilo pribavljanju dokaza telefonskih razgovora, te da je Odbrana bila onemogućena da izvede svoje dokaze u kojima se vide razgovori između Radanovića i Džakulića.

Kako je objasnila, na snimcima se vidi kako Džakulić “uporno podstrekava Begića”, a da se “kulminacija policijske klopke” desila kada je Džakulić optuženom predao obilježeni novac u njegovoj kancelariji, dok je sebi zadržao 200 eura, te nakon što je izišao iz kancelarije, u nju su ušli pripadnici SIPA-e. Također, Odbrana je kazala kako iskazi Džakulića imaju nelogičnosti u odnosu na iskaze Mevludina Hadžića.

“Takvim podstrekavanjem zasnovani su dokazi optužnice”, rekla je Hota-Ćatović.

Ona je rekla kako Begić ranije nije bio optužen niti je protiv njega vođen neki postupak, te istakla kako smatra da Sud treba da donese presudu kojom se optužba odbija.

Kantonalni sud u Sarajevu je 2020. ukinuo presudu kojom je tužilac Begić osuđen na tri godine zatvora zbog primanja nagrade ili drugih oblika koristi radi trgovine uticajem, i njegov predmet vratio sarajevskom Općinskom sudu na ponovno suđenje.

Optužnica tereti Begića da je, kao tužilac u Bihaću, od sredine oktobra do 2. decembra 2016. od Mevludina Hadžića, optuženog za šumsku krađu, zahtijevao i primio novac u dva navrata, preko posrednika Salkana Džakulića, u iznosu od 2.800 eura, nakon što ga je preko posrednika uvjerio da mu prijeti kazna od dvije do tri godine zatvora.

Presuda je zakazana za 22. decembar.