Vijesti


Podignuta optužnica za zločine u Miskoj Glavi kod Prijedora 30. Decembra 2021. Vijest Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv državljana Srbije Daneta Bajića i Mijodraga Kneževića koji su osumnjičeni da su počinili zločin protiv čovječnosti u mjestu Miska Glava kod Prijedora.
Tužilaštvo BiH počinje sa objavom optužnica 29. Decembra 2021. Vijest Državno tužilaštvo će od početka naredne godine početi objavljivati potvrđene optužnice na svojoj stranici, potvrđeno je Balkanskoj istraživačkoj mreži Bosne i Hercegovine (BIRN BiH). Tužilaštvo BiH je o objavi optužnica obavijestilo BIRN BiH nakon peticije za veću transparentnost pravosuđa.
Preminuo Milan Tupajić, optužen za ratni zločin na Sokocu 29. Decembra 2021. Vijest Milan Tupajić, optužen za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Sokoca, odnosno napad na selo Novoseoci u septembru 1992. godine, kada je ubijeno 45 civila bošnjačke nacionalnosti, preminuo je jučer, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Podignuta optužnica za ubistva oko 100 osoba na području Nevesinja 29. Decembra 2021. Vijest Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv devet osoba koje se terete za zločin protiv čovječnosti u mjestu Zijemlje, između Nevesinja i Mostara, počinjen u ljeto 1992. godine, kada je ubijeno oko 100 osoba.
U Foči ozvaničen početak radova kineske kompanije na izgradnji hidroelektrane 28. Decembra 2021. Vijest U Foči je danas polaganjem kamena temeljca ozvaničen početak radova na energetskom sistemu Hidroelektrane “Bistrica”, sistema za koji je najavljeno da će se sastojati od tri stepenaste hidroelektrane. Ceremonija dolazi uz kritike ekoloških aktivista i dan nakon objave narodnog poslanika da ga je na gradilištu napao čuvar.
Šta trebate znati o izvještaju OSCE-a o iskorištavanju škola za obilježavanje moći i teritorije 28. Decembra 2021. Vijest Političari i političarke nastavljaju koristiti obrazovne ustanove kao sredstvo za obilježavanje teritorije, isticanje političke moći i oblikovanje historijskih i kulturnih narativa u zajednicama, a škole u Bosni i Hercegovini predstavljaju eklatantan primjer iskorištavanja javnog prostora u političke svrhe, zaključci su Izvještaja Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini koji nudi informacije o stanju obrazovanja.
Ruska državna agencija se ponudila da finansira autoput Sarajevo – Beograd iniciran iz Turske 28. Decembra 2021. Vijest Ruska državna agencija ponudila je da finansira autoput od Sarajeva do Beograda, a turske firme će biti samo izvođač radova, rekao je danas državni ministar prometa i komunikacija Vojin Mitrović, navodeći da se time mijenja ranija najava da će Turska finansirati izgradnju ovog autoputa.
Nedžad Bubica i ostali oslobođeni optužbi za zloupotrebu položaja 28. Decembra 2021. Vijest Kantonalni sud u Sarajevu izrekao je presudu kojom su Nedžad Bubica i ostali oslobođeni optužbi za zloupotrebu položaja, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Trebinje: Zastoji u suđenjima za ratne zločine zbog svjedoka iz inostranstva 28. Decembra 2021. Vijest Pred trebinjskim Okružnim sudom za 19 godina doneseno je 14 presuda za ratne zločine, a trenutno od tri aktivna predmeta dva su u zastoju jer nije poznato kad mogu biti saslušani svjedoci koji žive u inostranstvu, potvrđeno je Balkanskoj istraživačkoj mreži Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Optužnica za zločine u Rogatici: Prisilno odvođenje 16 muškaraca kojima se od tada gubi svaki trag 28. Decembra 2021. Vijest Državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Zorana i Radenka Ilića koja ih tereti za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Rogatice.