Vijest

Trebinje: Zastoji u suđenjima za ratne zločine zbog svjedoka iz inostranstva

28. Decembra 2021.14:47
Pred trebinjskim Okružnim sudom za 19 godina doneseno je 14 presuda za ratne zločine, a trenutno od tri aktivna predmeta dva su u zastoju jer nije poznato kad mogu biti saslušani svjedoci koji žive u inostranstvu, potvrđeno je Balkanskoj istraživačkoj mreži Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).


Okružno javno tužilaštvo Trebinje. Foto: BIRN BiH

Prva prijava za ratne zločine u nadležnost ovog suda stigla je 2002., a četiri godine kasnije izrečena je prva presuda. Pred Okružnim sudom u Trebinju do sada je izrečeno 14 presuda za ratni zločin, od čega je šest predmeta okončano oslobađanjem optuženih, a u osam njih su izrečene 43 godine zatvora.

U augustu ove godine posljednji je put održano ročište u predmetu u kom se sudi Radomiru Miliću za zločin protiv civilnog stanovništva počinjen u Trebinju 1992. godine.

“Predloženi svjedok, prema navodima optužnice, živi u Kanadi. Još nije ostvaren kontakt sa vlastima iz Kanade povodom zamolnice ovog suda da se svjedok sasluša putem videokonferencijske veze”, rekli su za BIRN BiH u Okružnom sudu u Trebinju, kao i da su zamolnicu poslali početkom septembra 2020. godine.

U slučaju da svjedok bude nedostupan Sudu, pojašnjavaju, postoji mogućnost da se kao dokaz koristi zapisnik o iskazu tog svjedoka dat u istrazi.

Drugi svjedok u ovom predmetu nalazi se u Danskoj, odakle se čeka obavijest vlasti o saslušanju. Iako je svjedok negirao prisustvo događajima iz optužnice, kako su kazali u Sudu, okružni tužilac insistira na saslušanju putem linka.

U predmetu protiv Gorana Govedarice, optuženog za zlostavljanje i ubistvo civila zatočenih u “Termoelektrani Gacko”, čeka se na svjedočenje dvojice svjedoka koji žive u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD). Posljednje ročište u ovom predmetu održano je početkom novembra ove godine.
“Putem zamolnice za međunarodnu pravnu pomoć, ostvaren je kontakt s krivičnim odjeljenjem Ministarstva pravde SAD-a, od kog smo dobili obavještenje da je sa navedenim svjedocima obavljen kontakt i da će ovaj sud biti obaviješten o terminu saslušanja jednog svjedoka putem videokonferencijske veze”, rečeno je u Sudu, kao i da su na insistiranje tužioca zatražili saslušanje i drugog svjedoka putem linka, iako je prethodno naveo da pati od posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP) i da se ne sjeća predmetnog događaja.

Optužnice protiv Milića i Govedarice podignute su u januaru, odnosno u julu 2020. godine.

Pred Okružnim sudom u Trebinju do sada je izrečeno 14 presuda za ratni zločin, od čega je šest predmeta okončano oslobađanjem optuženih. U osam predmeta okrivljeni su ukupno dobili 43 godine zatvora.

U Okružnom javnom tužilaštvu (OJT) u Trebinju su naveli da trenutno imaju u radu deset predmeta ratnih zločina koji obuhvataju 35 osoba. Portparol ovog tužilaštva Srđan Vukanović je kazao da se ne može precizirati kada bi i na koji način mogli biti okončani ti predmeti.
“Od ovog broja, u devet predmeta, protiv 34 lica se sprovodi istraga, dok je jedan predmet, protiv jednog lica, u fazi prijave”, rekao je Vukanović za BIRN BiH.

Prema podacima, ovo tužilaštvo je od 2015. do početka decembra ove godine podiglo ukupno osam optužnica za ratne zločine.

Nikolija Bjelica-Škrivan