Vijesti


Odbijena disciplinska tužba za vrijeđanje članova grupe “Pravda za Davida” 28. Decembra 2021. Vijest Prvostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) odbila je disciplinsku tužbu za ponašanje koje šteti ugledu tužilačke funkcije protiv Slavice Matijaš, tužiteljice Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH). U toku je postupak po žalbi Ureda disciplinskog tužioca, koji tvrdi da je tužena vrijeđala članove grupe “Pravda za Davida”.
Potvrđena optužnica za zločin u Lješevu 1992. godine 28. Decembra 2021. Vijest Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu protiv Ranka Draškića i Save Manojlovića, koji se terete za ratni zločin počinjen nad civilnim stanovništvom bošnjačke nacionalnosti na području Lješeva (općina Ilijaš) 1992. godine, saopćeno je iz Državnog tužilaštva.
Osnovni sud Brčko distrikta U Tužilaštvo Brčko distrikta prebačeno 30 predmeta ratnih zločina 28. Decembra 2021. Vijest Tužilaštvu Brčko distrikta je, u skladu s Revidiranom državnom strategijom za rad na predmetima ratnih zločina, iz Suda i Tužilaštva Bosne i Hercegovine prebačeno ukupno 30 predmeta ratnih zločina, od čega samo jedan protiv poznatog počinioca.
Zukić i ostali: Otac spominjao da će za posao pomoći kolega iz “Pošte” 27. Decembra 2021. Suđenje U nastavku suđenja za zloupotrebe pri zapošljavanju u javnim preduzećima tokom 2016. godine, svjedoci Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu ispričali su kako je Ramiz Karavdić spominjan kao kontakt osoba za zaposlenje u “Pošti”.
Ponovo podignuta optužnica protiv Milenka Stanića za zločine počinjene na području Vlasenice 27. Decembra 2021. Vijest Nakon što je Sud Bosne i Hercegovine odbio uređenu optužnicu protiv Milenka Stanića za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Vlasenice, Državno tužilaštvo je uložilo žalbu te je ona vraćena na ponovni postupak, odnosno podignuta ponovo.
Disciplinski postupak protiv kantonalne tužiteljice iz Sarajeva krajem januara 27. Decembra 2021. Vijest Disciplinski postupak protiv Mone Meršnik, tužiteljice Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, po tužbi Ureda disciplinskog tužioca (UDT) za nemar ili nepažnju u vršenju službenih dužnosti, počet će 26. januara 2022. godine, odlučeno je na pripremnom ročištu.
Asim Sarajlić Potvrđena optužnica za davanje dara protiv Sarajlića, Delalića i Šehovića 27. Decembra 2021. Vijest Općinski sud potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo (KS) protiv Asima Sarajlića, Sabahudina Delalića i Muhameda Šehovića zbog krivičnog djela “davanje dara i drugih oblika koristi”.
Sutkinja Azra Miletić pravosnažno oslobođena optužbi za primanje dara i kršenje zakona od strane sudije 27. Decembra 2021. Vijest Kantonalni sud u Sarajevu potvrdio je presudu sarajevskog Općinskog suda kojom je sutkinja Azra Miletić oslobođena optužbi za primanje dara i kršenje zakona od strane sudije, potvrdila je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) braniteljica Jesenka Rešidović.
Podignuta optužnica za silovanja u Foči protiv Novice Tripkovića, ranije dva puta osuđenog 27. Decembra 2021. Vijest Državno tužilaštvo je za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Foče podiglo optužnicu protiv Novice Tripkovića zvanog Vojvoda, ranije osuđenog za ratne zločine u dvije pravosnažne presude Suda Bosne i Hercegovine.
Podijeljena mišljenja o izložbi u Brčkom o životu i djelu Petera Handkea 24. Decembra 2021. Vijest Dok za žrtve i nekadašnje logoraše u Brčkom jučerašnje otvaranje izložbe u njihovom gradu posvećene životu i književnom djelu Petera Handkea predstavlja novo ogorčenje, Dragan Tomić, predsjednik Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva (SPKD) “Prosvjeta”, u čijoj je organizaciji postavljen ovaj opus, smatra da su komentari posljedica dnevnopolitičke borbe i političkih stavova neistomišljenika.