Vijest

Podignuta optužnica za ubistva oko 100 osoba na području Nevesinja

29. Decembra 2021.10:38
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv devet osoba koje se terete za zločin protiv čovječnosti u mjestu Zijemlje, između Nevesinja i Mostara, počinjen u ljeto 1992. godine, kada je ubijeno oko 100 osoba.


Tužilaštvo BiH. Foto: BIRN BiH

Optužnica je podignuta protiv Zdravka Kandića, Dragana Đurđića, Dragana Ivaniševića zvanog Paki, Gorana Došle, Milana Trifkovića, Siniše Kandića, Dragoslava Aćimovića zvanog Gaga, Mladena Kandića zvanog Faca i Damira Antelja.

Prema navodima optužnice koja je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje, za ovaj zločin su optuženi nekadašnji komandanti i pripadnici Vojske Republike Srspke (VRS) a terete se za zločin nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti s područja Nevesinja, odnosno ubistva oko 100 žrtava, među kojima je bilo više desetina žena, osoba starije životne dobi, kao i djece starosti od 15 dana do dvije godine života.

“U počinjenom zločinu ubijene su gotovo cjelokupne porodice Ploskić, Šipković, Aličić, Alibašić, Mahinić, Brajević, Čopelj i druge žrtve. Posmrtni ostaci 49 osoba su pronađeni, dok se za posmrtnim ostacima 47 žrtava još uvijek traga”, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Navode optužnice Tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 88 svjedoka, od kojih će njih osam svjedočiti uz dodijeljene mjere zaštite, jednog stručnog vještaka i prilaganjem 116 materijalnih dokaza.

Osobe koje se terete za zločine počinjene u Nevesinju, među kojima ima i pripadnika Oružanih snaga BiH, uhapšene su sredinom decembra 2021. godine, o čemu je Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) ranije pisala, nakon čega su im određene mjere zabrane.

 

Haris Rovčanin