Vijest

Preminuo Milan Tupajić, optužen za ratni zločin na Sokocu

29. Decembra 2021.11:08
Milan Tupajić, optužen za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Sokoca, odnosno napad na selo Novoseoci u septembru 1992. godine, kada je ubijeno 45 civila bošnjačke nacionalnosti, preminuo je jučer, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).


Sud i Tužilaštvo BiH. Foto: BIRN BiH

Ovu informaciju je za BIRN BiH potvrdio Ivan Matešić, postupajući tužilac u predmetu u kojem je Tupajić bio optužen.

Tupajić je bio optužen u svojstvu predsjednika Kriznog štaba Sokolac.

Za zločine u Novoseocima, zajedno s Tupajićem optuženi su Dragomir Obradović zvani Dragan u svojstvu komandira Stanice javne bezbjednosti (SJB) Sokolac, Momčilo Pajić zvani Paja kao komandir čete Vojne policije Druge romanijske motorizovane brigade Vojske Republike Srpske (VRS) i Aleksa Gordić zvani Aco u svojstvu njegovog zamjenika, Miladin Gašević zvani Ćirko kao zamjenik komandira Izviđačke čete u istoj brigadi, te pripadnici jedinice Momir Kezunović zvani Keza, Branislav Kezunović zvani Miki, Željko Gašević zvani Gašo i Jadranko Šuka.

Njih devetoricu Tužilaštvo BiH tereti da su, u svojstvu dužnosnika civilnih vlasti, zapovjednika i pripadnika Druge romanijske motorizovane brigade VRS-a, u sklopu širokog i sistematičnog napada u periodu od maja do septembra 1992. na području Sokoca učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu i napadu na Novoseoce.

U napadu na selo Novoseoci u septembru 1992. godine ubijeno je 45 civila bošnjačke nacionalnosti.

Suđenje u ovom predmetu počelo je 28. maja ove godine, a do sada je saslušano oko sedam svjedoka.

U narednom periodu očekuje se da će Sud BiH razdvojiti predmet u odnosu na Tupajića.

Emina Dizdarević Tahmiščija