Vijest

Tužilaštvo BiH počinje sa objavom optužnica

29. Decembra 2021.15:12
Državno tužilaštvo će od početka naredne godine početi objavljivati potvrđene optužnice na svojoj stranici, potvrđeno je Balkanskoj istraživačkoj mreži Bosne i Hercegovine (BIRN BiH). Tužilaštvo BiH je o objavi optužnica obavijestilo BIRN BiH nakon peticije za veću transparentnost pravosuđa.

Milanko Kajganić, vršilac dužnosti glavnog tužioca Tužilaštva BiH. Foto: BIRN BiH

Vršilac dužnosti glavnog tužioca Državnog tužilaštva Milanko Kajganić donio je i potpisao Obavezujuće uputstvo kojim će se osigurati objava redigovanih činjeničnih opisa iz potvrđenih optužnica ove institucije, a koje će se početi primjenjivati početkom naredne godine, saopćeno je BIRN-u BiH.

O potpisivanju ovog uputstva saopšteno je nakon što je BIRN BiH predao potpise 5.000 građana Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) u peticiji za transparentnije pravosuđe.

To je bila posljednja aktivnost projekta “Transparentnošću protiv korupcije u pravosuđu”, čiji su rezultati predstavljeni 28. decembra ove godine na konferenciji za novinare u Sarajevu.

Vršilac dužnosti glavnog tužioca Tužilaštva BiH Kajganić za BIRN BiH kaže da je potpisivanje Uputstva značajno za povećanje transparentnosti rada pravosudnih institucija, prije svega Tužilaštva BiH. Vjeruje da će dostupne optužnice biti od koristi novinarima, stručnoj i akademskoj zajednici, kao i svima zainteresovanima za rad Tužilaštva BiH.

“Planirano je da se u optužnici zna ime i prezime optuženog, kao i činjenični opis optužnice, a podaci o žrtvama i svjedocima neće biti dostupni jer je to predviđeno aktima koji regulišu ovu oblast”, pojasnio je Kajganić.

Naveo je da će optužnice, odnosno činjenični opisi biti objavljeni nakon potvrđivanja optužnica, a Obavezujućim uputstvom detaljno je preciziran način na koji će se izvršiti neophodna anonimizacija i priprema za objavljivanje, kao i vođenje evidencije objavljenih optužnica.

Aktivnosti na pripremi ovog obavezujućeg uputstva Kajganić je, prema njegovim riječima, preuzeo odmah po preuzimanju dužnosti v.d. glavnog tužioca, a konačni akt je formiran nakon sveobuhvatne analize zakonskih i podzakonskih akata koji se odnose na ovu oblast.

“Izdao sam Obavezujuće uputstvo na osnovu Smjernica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine, za objavljivanje tužilačkih i sudskih odluka na službenoj web stranici, od februara 2014. godine”, dodao je Kajganić.

On je u nedavnom intervjuu za BIRN BiH nakon preuzimanja dužnosti rekao da će razmotriti način na koji se optužnice mogu objavljivati.

Nedavno je na stranici Detektora objavljena i publikacija “Transparentnost pravosuđa: Pitanje dostupnosti optužnica i odluka iz krivičnih postupaka”, koju je za BIRN BiH izradila advokatica Jesenka Rešidović.

Ivana Korajlić, direktorica Transparency Internationala u BiH, za BIRN BiH kaže da su se godinama zalagali za to da sva tužilaštva u BiH trebaju objavljivati potvrđene optužnice, posebno u značajnim predmetima krivičnih djela u vezi s korupcijom, organiziranim kriminalom i ratnim zločinima.

“Međutim, to je bila neujednačena praksa, većina tužilaštava to ne objavljuje ili objavljuje samo kratke informacije o tome da su podignute ili potvrđene optužnice u pojedinim slučajevima, bez detalja. Imali smo velike probleme u praksi. Čak i na zahtjev za pristup informacijama tražimo optužnice gdje smo, posebno od Tužilaštva BiH, u velikom broju slučajeva imali odbijanje pristupa informacijama”, navodi Korajlić.

Tužilaštvo je danas, uz BIRN BiH, o ovoj odluci obavijestilo i Transparency International.

Za Korajlić je pozitivno da se prihvataju kritike javnosti i da se mijenja praksa, ali je naglasila da je pitanja transparentnosti potrebno riješiti i podzakonskim aktima ili propisima koje bi donio VSTV, gdje bi se dala obaveza svima i propisalo na koji način, kada i kako se objavljuju same optužnice, kako to ne bi dovelo do neujednačenosti u praksi.

“S jedne strane svakako treba pozdraviti bilo koji pokušaj unapređenja transparentnosti, ali s druge strane to svako treba biti na neki način propisano i jasno definisano kao obaveza svima, i propisano na koji način i gdje se objavljuju”, zaključila je Korajlić.

Projekat “Transparentnošću protiv korupcije u pravosuđu” BIRN BiH provodi uz finansijsku podršku američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), i predstavlja dio šireg projekta “Podrška građanima u borbi protiv korupcije”, koji implementiraju Centri civilnih inicijativa (CCI), kao vodeći partner.

Emina Dizdarević Tahmiščija