Vijesti


Usvojena apelacija porodica ubijenih vojnika Armije BiH protiv Državnog tužilaštva 5. Januara 2022. Vijest Ustavni sud Bosne i Hercegovine usvojio je apelaciju porodica 13 zarobljenih vojnika Armije BiH protiv Državnog tužilaštva zbog nepostupanja u predmetu, nepodizanja optužnice i nepružanja dovoljno informacija srodnicima o toku dugogodišnje istrage za njihova ubistva i pronalazak preostalih tijela.
Određene mjere zabrane osumnjičenima za zločin na području Goražda 4. Januara 2022. Vijest Sud Bosne i Hercegovine odredio je mjere zabrane Branislavu Lasici i Miroslavu Miloviću, osumnjičenima za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, organiziranje grupe ljudi i podstrekavanje na učinjenje krivičnih djela genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina na području Goražda.
Sud BiH Tužiocu Nedžadu Karaliću smanjena plata za deset posto tokom tri mjeseca 4. Januara 2022. Vijest Sporazumom o zajedničkoj saglasnosti o utvrđivanju disciplinske odgovornosti, tužiocu Kantonalnog tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) Nedžadu Karaliću smanjena je plata tri mjeseca u iznosu od deset posto.
Protiv bivšeg generala Drinskog korpusa VRS-a podignuta optužnica za zločine u Srebrenici i Žepi 4. Januara 2022. Vijest Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Milenka Živanovića, bivšeg generala i komandanta Drinskog korpusa Vojske Republike Srpske (VRS), za zločine počinjene na području Srebrenice i Žepe tokom 1995. godine.
sudnica Podignuta optužnica za zločine nad zatočenicima u Hrasnici 31. Decembra 2021. Vijest Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv tri bivša pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH) za zločine počinjene na području Hrasnice i drugih naselja kod Sarajeva 1992. i 1993. godine.
Nova optužnica za izborne prevare u Brčkom 31. Decembra 2021. Vijest Tužilaštvo Brčko distrikta podiglo je optužnicu protiv Peje Mendeša i Mate Gluhakovića zbog izbornih prevara tokom lokalnih izbora u 2020. godini.
Ove godine pronađeno više nestalih osoba nego prošle 31. Decembra 2021. Vijest Tokom 2021. godine pronađen je veći broj nestalih osoba u odnosu na 2020. godinu, kada je traženje bilo dodatno usporeno pandemijom koronavirusa, kažu iz Instituta za nestale osobe u Bosni i Hercegovini (INO BiH).
Osmorica optužena za zločine u Vatrogasnom domu u Bosanskom Novom 30. Decembra 2021. Vijest Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv osam bivših pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) za zločine počinjene 1992. godine na području Bosanskog Novog (Novog Grada).
Društvene mreže glavni izvor islamofobne retorike na internetu: Izvještaj 30. Decembra 2021. Vijest Smanjen je broj fizičkih napada uzrokovanih islamofobijom u 2020. godini, ali je istovremeno povećano institucionalno negiranje i diskriminacija muslimana, pokazao je Nacionalni izvještaj o islamofobiji za 2020. godinu. Govor mržnje se preselio u virtuelnu sferu, pokazuje Izvještaj.
Lasica i Milović optuženi za podstrekavanje na genocid i druge zločine u Lozju 30. Decembra 2021. Vijest Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Branislava Lasice i Miroslava Milovića za zločin u selu Lozje kod Goražda 1992. godine.