Vijesti


Određene mjere zabrane optuženima za zločine u Višegradu 24. Decembra 2021. Vijest Sud Bosne i Hercegovine odredio je mjere zabrane Milomiru Đuričiću i Vukadinu Spasojeviću, optuženima za zločine počinjene na području Višegrada.
Podignuta optužnica za ratni zločin na području Teočaka 24. Decembra 2021. Vijest Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je protiv Dževada Avdičevića zvanog Babak, Ahmeda Hadžajlića, Muharema Efendića i Izeta Ikanovića zvanog Kratelj podiglo optužnicu za zločine nad ratnim zarobljenicima na području Teočaka počinjene tokom 1993. godine.
Podignuta optužnica za ubistvo 22 civila u Bijeljini 24. Decembra 2021. Vijest Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv osam pripadnika policijskih struktura Republike Srpske zbog sumnje da su učestvovali u ubistvu veće grupe Bošnjaka, među kojima su bili žene i djeca, u mjestu Balatun kod Bijeljine u septembru 1992. godine.
Podignuta optužnica protiv ranije osuđenog Miodraga Nikačevića za zločine u Foči 24. Decembra 2021. Vijest Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Miodraga Nikačevića zvanog “Zunđa” i “Nikač” za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Foče, a ranije ga je Državni sud zbog zločina u ovom gradu osudio na deset godina zatvora.
Milivoj Petković prijevremeno pušten na slobodu nakon što je priznao presude i izrazio kajanje 24. Decembra 2021. Vijest Bivši čelnik takozvane Herceg-Bosne Milivoj Petković, kojeg je Haški tribunal osudio na 20 godina zatvora, pušten je na prijevremenu slobodu i stigao je u Hrvatsku nakon što je odslužio dvije trećine zatvorske kazne i priznao presude te izrazio kajanje zbog zločina, saopćio je Međunarodni mehanizam za krivične sudove (MMKS).
Mektić i ostali: U februaru završne riječi na suđenju za zloupotrebu sredstava iz projekta EU 23. Decembra 2021. Suđenje Suđenje bivšem ministru bezbjednosti Bosne i Hercegovine Draganu Mektiću i ostalima za zloupotrebu položaja prilikom provođenja projekta koji je finansirala Evropska unija (EU) okončano je izvođenjem dokaza Odbrana, a završne riječi zakazane su za 3. februar.
Milomiru Stakiću, osuđenom za zločine u Prijedoru, uslovno smanjena kazna, ali nisu ispunjeni uslovi za prijevremeno puštanje 23. Decembra 2021. Vijest Predsjednik Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MMKS) Carmel Agius priznao je umanjenje kazne zatvora za deset mjeseci po zakonu Francuske, gdje se Milomir Stakić nalazi na izdržavanju, što, kako se navodi u saopćenju, neće uticati na prijevremeno puštanje na slobodu, na što haški osuđenici imaju pravo nakon dvije trećine odslužene kazne.
Mutap i ostali: Hitna pomoć u Veliku aleju stigla nakon 20 minuta 23. Decembra 2021. Suđenje Svjedok Državnog tužilaštva je, na suđenju optuženima za prikrivanje dokaza u vezi sa stradanjem Dženana Memića u februaru 2016., izjavio da je hitna pomoć stigla 20 minuta nakon obavijesti o povredama Memića i Alise Mutap u Velikoj aleji na Ilidži.
SAD: Optužnica za terorizam protiv muškarca iz BiH 23. Decembra 2021. Vijest Federalni sud u Kentuckyju objavio je optužnicu kojom se Mirsad Hariz Adem Ramić tereti za pružanje materijalne podrške takozvanoj Islamskoj državi Iraka i al-Shama (ISIL), koja je označena kao strana teroristička organizacija, objavljeno je na stranici Ministarstva pravde Sjedinjenih Američkih Država (SAD).
Prekidanje kruga interpretacije prošlosti: Zabrana veličanja osuđenih ratnih zločinaca 23. Decembra 2021. Vijest Tokom 25 poslijeratnih godina, problem interpretacije umjesto činjeničnog progovaranja o prošlosti bio je jedan od ključnih problema u suočavanju s onim što se dogodilo i poticanju povjerenja u Bosni i Hercegovini, navodi se u analizi koju je pravna ekspertica Lejla Gačanica uradila u saradnji sa TRIAL Internationalom i forumZFD-om, kao i da insistiranje na upotrebi utvrđenih činjenica u javnom prostoru, posebno u lokalnim zajednicama, mora postati prioritet.