Vijesti


Autoput Sarajevo – Beograd mogle bi graditi i kompanije iz Rusije 7. Januara 2022. Vijest Autoput Sarajevo – Beograd trebala bi graditi turska kompanija “Tasyapi Insaat” zajedno s ruskim kompanijama, navodi se u pismu Agencije za izvoz kredita i osiguranje investicija Rusije (EXIAR) koje je upućeno državnom ministru saobraćaja i komunikacija Vojinu Mitroviću a u koje je Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) imala uvid.
Porodice žrtava i ranjeni zgroženi odlukom o nesprovođenju istrage za zločin na Kapiji 7. Januara 2022. Vijest Tužilaštvo Bosne i Hercegovine donijelo je odluku o nesprovođenju istrage protiv osam osoba za masakr na tuzlanskoj Kapiji počinjen u maju 1995. godine, kada je granatom ispaljenom sa Ozrena ubijena 71 osoba, a njih više od 150 ranjeno, saznaje Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Analiza TRIAL-a i forumZFD-a: Ostvariti napredak kroz zakonske izmjene o negiranju zločina 7. Januara 2022. Vijest Dopune Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine prema kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca, a koje je nametnuo bivši visoki predstavnik Valentin Inzko, nisu usmjerene da kažnjavaju jedan narod ili štite drugi, već se odnose na sve građane BiH, navodi se u analizi organizacija TRIAL International i forumZFD.
Ukinut pritvor direktoru “Bosnalijeka” Nedimu Uzunoviću 7. Januara 2022. Vijest Sud Bosne i Hercegovine ukinuo je pritvor direktoru “Bosnalijeka” Nedimu Uzunoviću, koji se sumnjiči za organizirani kriminal, zloupotrebu položaja, sklapanje štetnog ugovora i pranje novca, te mu odredio mjere zabrane.
Nema masovnog okupljanja na Badnjak u Višegradu, tvrde iz Ravnogorskog pokreta 6. Januara 2022. Vijest Masovnog i zvaničnog okupljanja pripadnika Ravnogorskog pokreta u Višegradu za Badnji dan neće biti, tvrdi član ovog udruženja Miro Jeremić za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Obustavljena istraga protiv Zikrije Krkića zbog finansiranja terorizma 6. Januara 2022. Vijest Republičko javno tužilaštvo obustavilo je istragu protiv Zikrije Krkića po prijavi koju je protiv njega podnijelo Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) zbog finansiranja terorističkih aktivnosti.
SAD uvele sankcije Miloradu Dodiku i Alternativnoj televiziji Banja Luka 5. Januara 2022. Vijest Sjedinjene Američke Države (SAD) uvele su sankcije Miloradu Dodiku, članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine, i Alternativnoj televiziji Banja Luka, kao odgovor na koruptivne radnje i kontinuirane prijetnje stabilnosti i teritorijalnoj cjelovitosti BiH.
Jahja Vuković Potvrđena oslobađajuća presuda Jahji Vukoviću za ratovanje u Siriji 5. Januara 2022. Vijest Apelaciono vijeće Državnog suda potvrdilo je prvostepenu presudu kojom je Jahja Vuković oslobođen optužbe za organiziranje terorističke grupe, odnosno pridruživanje terorističkim organizacijama u Siriji, potvrdio je njegov branilac za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Tužilaštvo zatražilo produženje pritvora za osumnjičenog Nedima Uzunovića 5. Januara 2022. Suđenje Državno tužilaštvo je zatražilo produženje pritvora Nedimu Uzunoviću, direktoru “Bosnalijeka” osumnjičenom za organizirani kriminal, zloupotrebu položaja te pranje novca.
Izvještaj OSCE-a: Pojedine škole u BiH i dalje nose imena bitaka, kontroverznih ličnosti ili nazive koji podsjećaju na rat 5. Januara 2022. Vijest Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini objavila je izvještaj u kojem je ukazala da osnovne i srednje škole širom BiH nazaduju imenujući objekte, simbole i školske manifestacije nazivima kojim se veličaju većinske etničke grupe u određenim zajednicama ili podsjećaju na ratne događaje te kontroverzne ličnosti, dok se školske prostorije koriste za promoviranje ratnih narativa.