Vijest

Nedžad Bubica i ostali oslobođeni optužbi za zloupotrebu položaja

28. Decembra 2021.15:03
Kantonalni sud u Sarajevu izrekao je presudu kojom su Nedžad Bubica i ostali oslobođeni optužbi za zloupotrebu položaja, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).


Kantonalni sud u Sarajevu. Foto: BIRN BiH

“Kantonalni sud u Sarajevu je dana 27. decembra 2021. godine izrekao presudu u predmetu u kojem su optuženi Nedžad Bubica, Fahrudin Oručević, Narcis Behlilović, Irfan Turković, Kenan Softić, Enes Begović i Lamija Maglić-Stajić oslobođeni od optužbe”, rečeno je iz Kantonalnog suda u Sarajevu.

Nedžad Bubica kao vlasnik firme “LAKE”, Fahrudin Oručević, bivši ministar obrazovanja Kantona Sarajevo, profesori Elektrotehničkog fakulteta Narcis Behlilović i Irfan Turković, vještak građevinske struke Kenan Softić i bivši uposlenici Općine Novo Sarajevo Enes Begović i Lamija Maglić-Stajić oslobođeni su prvostepenom presudom optužbi da su bez postupka javne nabavke zaključili ugovor o sanaciji zgrade Elektrotehničkog fakulteta, koja je bila predviđena za rušenje.

Kako se navodi u optužnici, firmu “LAKE” su radovi koštali oko tri miliona konvertibilnih maraka (KM), a zauzvrat je obećano zemljište površine od oko 5.000 kvadratnih metara u vrijednosti više od sedam miliona maraka.

Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu podiglo je optužnicu u decembru 2016. godine.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe.