Vijest

Optužnica za zločine u Rogatici: Prisilno odvođenje 16 muškaraca kojima se od tada gubi svaki trag

28. Decembra 2021.14:25
Državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Zorana i Radenka Ilića koja ih tereti za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Rogatice.
Rogatica. Foto: N1

Prema navodima optužnice koja je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje, Zoran i Radenko Ilić se terete da su, kao pripadnici Rogatičke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), učestvovali u progonu bošnjačkog civilnog stanovništva u okviru širokog i sistematičnog napada u Rogatici od kraja maja 1992. do kraja 1993. godine.

“U naselju Rudo (opština Rogatica) su 19. juna 1992., naoružani i u uniformama, zajedno s drugim njima poznatim vojnicima učestvovali u nezakonitom lišenju slobode civila bošnjačke nacionalnosti, odvajanju muškaraca od djece i žena te prisilnom odvođenju 16 muškaraca u nepoznatom pravcu, od kada im se gubi svaki trag i čija tijela do danas nisu pronađena”, saopćeno je iz Tužilaštva.

Zorana Ilića je Sud BiH 2018. oslobodio krivnje da je, kao pripadnik VRS-a, 20. juna 1992. godine u stanu u zgradi “Tekija” silovao S-3, koju su nepoznate osobe prethodno dovele iz Crkvenog doma, a Vijeće je tada zaključilo da nije sporno da je oštećena preživjela čin silovanja, ali je ostao sporan identitet počinioca.

U istom predmetu se sudilo i Milisavu Ikoniću, koji je osuđen na devet godina zatvora zbog višestrukog silovanja svjedokinje S-1 u julu 1992. u Rogatici.

 

Haris Rovčanin