Vijesti


Vrhovni sud FBiH potvrdio dvije i po godine zatvora Galiću za ratne zločine u Ključu 20. Januara 2022. Vijest Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) odbio je žalbu Tužilaštva Unsko-sanskog kantona, kao i branioca Jove Galića, te potvrdio prvostepenu presudu Kantonalnog suda u Bihaću kojom je proglašen krivim za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i osuđen na dvije i po godine zatvora.
Gideon Greif će revidirati broj žrtava genocida u spornom izvještaju o Srebrenici 19. Januara 2022. Vijest Izraelski historičar Gideon Greif potvrdio je za list Haaretz u utorak kako će uskoro napraviti dodatak izvještaju komisije Republike Srpske o Srebrenici u kojem se navodi manji broj žrtava genocida od zvanično utvrđenog u sudskim presudama. Nema naznaka da će revidirati dio izvještaja u kojem se negira kvalifikacija genocida.
Novalić i ostali: Na fakturu dodat pečat sa zvijezdom i kineskim slovima 19. Januara 2022. Suđenje Na suđenju za zloupotrebe prilikom nabavke respiratora, vještak Tužilaštva Bosne i Hercegovine izjavio je da je u laptopu optuženog Fikreta Hodžića pronašao fakturu nastalu kombinacijom dva dokumenta, odnosno dodavanjem slike pečata sa zvijezdom i kineskim slovima.
U Sarajevu od sutra niz aktivnosti u povodu Dana sjećanja na žrtve holokausta 19. Januara 2022. Vijest Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu sutra, 20. januara, naučnim skupom započinje obilježavanje Dana sjećanja na žrtve holokausta u svrhu odavanja počasti žrtvama, kao i daljnjeg izučavanja zločina počinjenih na teritoriji Bosne i Hercegovine tokom Drugog svjetskog rata.
Tri osobe kažnjene zbog uvredljive pjesme na pravoslavni Božić u Doboju 18. Januara 2022. Vijest Policija u Doboju prekršajno je kaznila tri osobe jer su tokom obilježavanja vjerskog praznika putem razglasnog uređaja puštali muziku neprimjerenog sadržaja, saopšteno je iz Policijske uprave ovog grada.
VSTV Iz Suda BiH reagovali na VSTV-ovo odbijanje izmjena kriterija za ocjenjivanje 18. Januara 2022. Vijest Nakon što su članovi Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) glasali protiv prijedloga sudija Državnog suda iz Odjela za ratne zločine u kome je zatraženo da ne budu ocjenjivani za prethodnu godinu, sutkinja Minka Kreho je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) kazala da su oni tražili usklađivanje norme s tužilačkom, a ne da ne budu ocjenjivani.
Strategija za borbu protiv stranih uticaja i nestabilnosti na Balkanu 18. Januara 2022. Vijest U izvještaju Instituta za vanjsku politiku Univerziteta “Johns Hopkins” i “Wilson” centra se navodi kako bi priznanje Kosova od četiri članice NATO-a – Španije, Slovačke, Rumunije i Grčke – “transformisalo zastarjeli dijalog koji vodi Evropska unija između Beograda i Prištine, i čitavog regiona, uključujući Bosnu i Hercegovinu”.
Osnovni sud u Banja Luci Krajem januara ročište za izjašnjenje o krivici bivše sutkinje Osnovnog suda u Banjaluci Mire Vučetić 18. Januara 2022. Vijest Okružni sud u Banjaluci potvrdio je optužnicu protiv Mire Vučetić, bivše sutkinje banjalučkog Osnovnog suda koja se tereti za krivično djelo “zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja”.
Potvrđena optužnica protiv bivšeg predsjednika Vlade RS-a Aleksandra Džombića 18. Januara 2022. Vijest Okružni sud u Banjaluci potvrdio je optužnicu protiv bivšeg predsjednika Vlade Republike Srpske Aleksandra Džombića koja ga tereti za zloupotrebu službenog položaja ili ovlaštenja.
VSTV odbio zahtjev sudija Suda BiH za izuzimanje od ocjenjivanja 17. Januara 2022. Vijest Prvog dana sjednice članovi Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) nisu usvojili zahtjev sudija iz Odjela za ratne zločine Suda Bosne i Hercegovine da, zbog COVID mjera i nemogućnosti održavanja suđenja, budu izuzeti od ocjenjivanja za 2021. godinu.