Vijest

Gideon Greif će revidirati broj žrtava genocida u spornom izvještaju o Srebrenici

19. Januara 2022.23:58
Izraelski historičar Gideon Greif potvrdio je za list Haaretz u utorak kako će uskoro napraviti dodatak izvještaju komisije Republike Srpske o Srebrenici u kojem se navodi manji broj žrtava genocida od zvanično utvrđenog u sudskim presudama. Nema naznaka da će revidirati dio izvještaja u kojem se negira kvalifikacija genocida.

This post is also available in: English


Mezarje u Memorijalnom centru u Potočarima u Srebrenici. Foto: EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Najavljujući izmjene “Izvještaja Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995. godine”, prema kojima će se korigovati broj žrtava naveden u izvještaju, Greif, predsjednik komisije, naveo je i kako do izmjene kvalifikacije počinjenog zločina neće doći, što je teza u izvještaju zbog koje su ga kritičari nazvali revizionističkim i dokumentom koji negira genocid.

On je kazao da će dodatak izvještaju napraviti u narednih nekoliko sedmica objašnjavajući za Haaretz kako će to biti “odgovor kritičarima koji su ga označili kao revizionistu”.

Prema izvještaju komisije, objavljenom tokom 2021. godine, broj žrtava bio je upola manji od broja koji se navodi u presudama Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) izrečenim za genocid u Srebrenici. Kako se u izvještaju navodi, najveći broj tijela osoba koje su mogle sadržavati primarne grobnice ne prelazi 3.715.

Broj od 3.714 žrtava Greif je naveo i gostujući na Radioteleviziji Republike Srpske (RTRS) prije objave izvještaja. On ovu tvrdnju danas naziva greškom, te u intervjuu za Haaretz, dok navodi kako se ništa neće mijenjati, spominje broj od oko 8.000 žrtava.

“Ovo je broj koji se spominje od početka pa nadalje, nije bilo drugačije: oko 8.000. I mi to ne iskrivljujemo; mi to prihvatamo. Naravno, mi osuđujemo zločine. A mi ćemo to učiniti još snažnije u našem pojašnjenju”, kazao je Greif, dodavši kako broj nije umanjen ni za jednu žrtvu u Izvještaju.

“To je bila moja lična greška pa ćemo to ispraviti, da objavimo istinu, i mislim da će se ova kontroverza oko komisije značajno smanjiti”, kazao je Greif.

Nakon formiranja komisija i posebno nakon objave izvještaja, stručnjaci za tranzicionu pravdu kritikovali su članove komisije da podržavaju revizionističke narative rukovodstva Republike Srpske o genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici.

Sam Sokol, novinar Haaretza, za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) navodi kako uprkos ovoj izmjeni, Greif i dalje ostaje pri tvrdnji o genocidu iz izvještaja.

“On [Greif] još uvijek tvrdi da zločin u Srebrenici ne treba kvalificirati kao genocid”, kaže Sokol.

Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Srebrenica, kaže kako Greif objavljivanjem korekcija želi normalizirati revizionizam i negiranje genocida.

“Ovaj izvještaj je neprihvatljiv u potpunosti, u njemu je sve laž, u njemu ništa nije istina i ako nije odbačen u potpunosti, isto kao i da je prihvaćen”, kaže Suljagić dodajući kako će se Greifa, ukoliko se ne odrekne izvještaja u potpunosti, definirati kao čovjeka koji je negirao genocid nad jednim narodom.

Istraživač Hikmet Karčić smatra kako izmjenama izvještaja neće doći i do izmjene kvalifikacije zločina.

“On je svojim svrstavanjem u komisiju Republike Srpske delegitimirao samog sebe. Mislim da će se u konačnici u potpunosti udaljiti od komisije i saradnje s Vladom Republike Srpske”, kazao je Karčić za BIRN BiH.

Komisija kojom je Greif predsjedavao osnovana je tokom 2019. godine, na inicijativu Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) i tadašnjeg predsjednika entiteta Milorada Dodika, danas člana Predsjedništva BiH.

Karčić smatra da će, ukoliko dođe do najavljenih izmjena, Greif “ispasti najslabija karika u Dodikovoj komisiji”.

“Treba biti oprezan i vidjeti kako će se ovo na kraju formulisati, jer nema smisla da na kraju komisija ponovo utvrdi ono što je već 2003. utvrđeno. Time se gubi smisao ove nove komisije”, kaže Karčić.

Prema ranijem izvještaju komisije o događajima u i oko Srebrenice od 10. do 19. jula 1995. koji je Vlada Republike Srpske usvojila 2004. godine, potvrđeno je da su srpske snage ubile na hiljade Bošnjaka i da pogubljenja predstavljaju ozbiljno kršenje humanitarnog prava.

Ovaj izveštaj je 2018. godine, na posebnoj sjednici Narodne skupštine, poništen. Tada je Milorad Dodik izjavio da ovaj dokument sadrži “lažne podatke” i da je sastavljen pod pritiskom tadašnjeg visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Paddyja Ashdowna.

Dodik je istakao da su zločini u Srebrenici preuveličani “s namjerom da se sataniziraju Srbi”.

U Srebrenici je u julu 1995. godine ubijeno više od 7.000 muškaraca i dječaka, a prognano je više od 40.000 žena, djece i staraca. Do sada je pred Sudom BiH i Haškim tribunalom za ove zločine osuđeno više od 40 osoba, na oko 700 godina zatvora i pet doživotnih kazni. Ovim presudama utvrđeno je da se u Srebrenici desio genocid, a do istog zaključka došao je Međunarodni sud pravde (ICJ) odlučujući o tužbi BiH protiv Srbije.

Izmjene izvještaja pokušaj popravljanja reputacije


Gideon Greif, izraelski historičar. Foto: EPA/FRISCO GENTSCH

Sokol navodi kako ga je Greif nazvao i rekao za ove izmjene nakon njegovog ranijeg pisanja o poništenju odluke o dodjeli posebnog odlikovanja njemačkog predsjednika Frank-Waltera Steinmeiera, koje je Greifu Njemačka trebala dodijeliti.

“Stekao sam utisak da pokušava poništiti štetu koju su reakcije na izvještaj imale po njegovu reputaciju”, kaže Sokol opisujući kako je Greif zvučao tokom razgovora.

Najavu izmjena izvještaja Murat Tahirović, predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida, smatra neozbiljnim ponašanjem Greifa kao istraživača.

“Dao je jedno mišljenje, sada ga mijenja, očito zbog pritiska javnosti od drugih istraživača koji su uvidjeli činjenice koje su se desile u julu 1995. godine u Srebrenici kada je počinjen genocid”, kaže Tahirović dodajući kako je sam proces istraživanja bio nekorektan i ponižavajući za sve u BiH.

“Na kraju se ispostavilo da ni on [Greif] nije uvjeren u ono što je radio”, kaže Tahirović.

Sličnog mišljenja je bila i Jelena Subotić, politikolog sa Georgia State University, koja je za Haaretz kazala da je pročitala izvještaj komisije, te dovela u pitanje Greifov preokret.

“U izvještaju se konkretno, bez sumnje, tvrdi da je broj od 8.000 žrtava netačan”, rekla je, dodavši kako je trenutno povlačenje izvještaja rezultat teškog udara na reputaciju koju su pretrpjeli autori izvještaja.

“Ali li to ne mijenja sadržaj izvještaja i njegovu revizionističku prirodu. Sam izvještaj je tu da ga svi vide”, kazala je Subotić.

Markus Goldbach, Greifov advokat i član komisije, rekao je da je Greif nedavno posjetio Banju Luku kako bi razgovarao sa rukovodstvom Republike Srpske o ovom pitanju.

“Nakon što smo pregledali kritike i upoznali se sa člancima koji su objavljeni, smatrali smo da je kritika bila nepravedna jer nismo imali loše namjere; nismo imali namjeru da iskrivimo historiju, nismo imali namjeru da počinioce oslobodimo krivice”, rekao je Greif, prenosi Haaretz.

“Ne mijenjamo ništa. Stojimo iza našeg izvještaja, ali ćemo stvari dodatno pojasniti za javnost”, dodao je.

Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, koji je pružao podršku komisiji za izradu izvještaja, do objave teksta nije se javio novinarima BIRN-a BiH za komentar. Iz Narodne skupštine još uvijek nisu komentarisali najavu revidiranja izvještaja..

Nermina Kuloglija-Zolj


This post is also available in: English