Vijest

Vrhovni sud FBiH potvrdio dvije i po godine zatvora Galiću za ratne zločine u Ključu

20. Januara 2022.13:44
Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) odbio je žalbu Tužilaštva Unsko-sanskog kantona, kao i branioca Jove Galića, te potvrdio prvostepenu presudu Kantonalnog suda u Bihaću kojom je proglašen krivim za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i osuđen na dvije i po godine zatvora.

Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine. Foto: BIRN BiH

U prvostepenoj presudi se navodi da je Galić za vrijeme oružanog sukoba između Vojske Republike Srpske (VRS) i jedinica Armije Bosne i Hercegovine, kao rezervni milicajac Stanice javne bezbjednosti (SJB) Ključ, zajedno s pripadnicima vojske i Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srpske Republike BiH, nečovječno postupao prema uhapšenim i civilima privedenim iz lokalnih sela s područja općine Ključ.

Galić je, prema presudi, civile tukao i zlostavljao te im oduzimao novac i lične stvari koje su imali kod sebe.

Presudom je Galić proglašen krivim za nečovječno postupanje prema civilima Mirsadu Derviševiću, Latifu Salihoviću i Senadu Medanoviću, koje je 1992. godine, nakon što su sprovedeni u prostorije Osnovne škole “Nikola Mačkić”, a Medanović do SJB-a Ključ, tukao po cijelom tijelu nogama, rukama i palicom dok oštećeni ne bi izgubili svijest, pa je unatoč tome iste nastavio fizički zlostavljati.

Kantonalni sud u Bihaću je Galiću izrekao kaznu zatvora u trajanju od dvije godine i šest mjeseci, oštećene uputio na parnicu, te ga obavezao da snosi troškove postupka.

Kantonalna tužiteljica je podnijela žalbu zbog odluke o krivično-pravnoj sankciji, kojom je tražila izricanje strožije kazne zatvora, dok je branilac optuženog Galića, kako je saopćeno, “žalbu podnio iz zakonom predviđenih razloga”.

Vrhovni sud FBiH je obje žalbe odbio i potvrdio prvostepenu odluku Suda u augustu prošle godine, ali je javnost obaviještena u januaru 2022. godine.

Prvostepena presuda Kantonalnog suda u Bihaću postala je pravosnažna i na nju nije dozvoljena žalba.

 

Amila Žunić