Vijest

VSTV odbio zahtjev sudija Suda BiH za izuzimanje od ocjenjivanja

17. Januara 2022.16:37
Prvog dana sjednice članovi Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) nisu usvojili zahtjev sudija iz Odjela za ratne zločine Suda Bosne i Hercegovine da, zbog COVID mjera i nemogućnosti održavanja suđenja, budu izuzeti od ocjenjivanja za 2021. godinu.

Sjednica VSTV-a. Foto: BIRN BiH

VSTV je odbio zahtjev sudija iz Odjela za ratne zločine Suda BiH da ih se izuzme od ocjenjivanja tokom 2021. godine.

Predsjednik VSTV-a Halil Lagumdžija je kazao da je zadnjih godinu i po napravljen dobar iskorak u ocjenjivanju složenosti predmeta, te da je veliki broj manje složenih predmeta “spušten” entitetskim sudovima.

U ranijem periodu, kako je naveo, dok je Tužilaštvo BiH zadržavalo manje složene predmete, Sud BiH je bio u mogućnosti da kroz te predmete dođe do norme.

“Treba imati u vidu ono na čemu kolege Odjela I insistiraju, to jeste mjere kriznih štabova, kapacitete, bolesti optuženih, branilaca… Postoje procjene da Odjel I nije mogao raditi ni 25 do 30 procenata. To su razlozi da ne budu ocjenjivani za prethodnu godinu. Ako ih budemo ocjenjivali, neće biti ravnopravni s drugim kolegama”, rekao je Lagumdžija.

Članovi Vijeća Mustafa Šabić i Sanela Gorušanović-Butigan su bili protiv usvajanja zahtjeva sudija, smatrajući da i druge kolege imaju slične probleme i da ne mogu napredovati zbog manjka norme.

Šabić je kazao da, ukoliko bi prihvatili prijedlog sudija, postojala bi razlika pri tretiranju drugih kolega.

“Predsjednik Suda ima dovoljno alata da sudiji koji učestvuje kao član Sudskog vijeća prizna 40 odsto norme samo po tom osnovu. Jako bi loše zvučalo da samo dio jednih sudija isključimo iz pravila ocjenjivanja”, naveo je Šabić.

U oktobru 2020. godine VSTV je donio odluku da se nosioci pravosudnih funkcija neće se ocjenjivati za tu godinu zbog vanrednog stanja usljed pandemije koronavirusa.

Prvog dana sjednice članovi su usvojili Prijedlog novog Pravilnika o orijentacionim mjerilima za rad tužilaca u tužilaštvima u BiH. Kako je navedeno, došlo je do povećanja norme za tužilačke odluke, dok je smanjenje norme napravljeno za optužnice, izuzev terorizma.

Na sjednici je pohvaljen ovaj prijedlog i rečeno je da će on doprinijeti boljem radu tužilaštava, te je zaključeno da se i za sudijske norme mora napraviti novi pravilnik.

VSTV je na današnjoj sjednici primio k znanju informaciju o aktivnostima provedenim u cilju realizacije zaključaka Vijeća koji se odnose na ubrzanje rješavanja predmeta korupcije. Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) je ranije pisala o pokušajima VSTV-a da poboljša procesuiranje korupcije.

Navedeno je da je održan sastanak s Državnim sudom i Tužilaštvom i advokatskim komorama i da je uspostavljena dobra saradnja. Donesen je zaključak da se ovakvi sastanci održavaju redovno, a u januaru je planiran sastanak sa sudovima i tužilaštvima u kojima imaju najviše koruptivnih predmeta.

Predstavnici Misije OSCE-a u BiH su predstavili zajedničku inicijativu za poboljšanje kvaliteta optužnica u predmetima korupcije. Kako je kazano, na finalnom sastanku iz prošle godine članovi Radne grupe su se složili oko teksta izrade smjernica, koje je VSTV ranije usvojio.

Također je rečeno da je VSTV ranije usvojio zaključke vezane za izradu smjernica za procesuiranje korupcije. Na sastanku iz novembra 2021. godine stalni odbor je razmatrao smjernice i predložili su dva zaključka za odobrenje od VSTV-a i tekst tih zaključaka je dio finalnog izvještaja Misije.

Članovi Vijeća su usovojili prijedloge zaključaka Radne grupe za izradu strategije.

VSTV je primio k znaju informaciju da je Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije dala pozitivno mišljenje i usvojila Akcioni plan VSTV-a za borbu protiv korupcije za 2022. godinu.

Također, primljen je k znanju izvještaj o implementaciji Revidirane državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina. Lagumdžija je naveo da je napravljen dobar korak, ali da rokovi neće moći biti ispunjeni. Kako je rekao, tužilaštva će moći biti blizu ispunjenja roka do 2023. godine ukoliko završe sa donošenjem tužilačkih odluka, dok će za sudove biti teže.

Revidiranom strategijom je predviđeno da svi predmeti ratnih zločina budu završeni do 2023. godine.

 

 

Emina Dizdarević Tahmiščija