Vijest

U Sarajevu od sutra niz aktivnosti u povodu Dana sjećanja na žrtve holokausta

19. Januara 2022.12:12
Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu sutra, 20. januara, naučnim skupom započinje obilježavanje Dana sjećanja na žrtve holokausta u svrhu odavanja počasti žrtvama, kao i daljnjeg izučavanja zločina počinjenih na teritoriji Bosne i Hercegovine tokom Drugog svjetskog rata.


Memorijalni muzej Auschwitz. Foto: PAWEL SAWICKI

U novembru 2005. godine Generalna skupština Ujedinjenih nacija jednoglasno je usvojila Rezoluciju kojom se 27. januar proglašava Međunarodnim danom sjećanja na holokaust.

“Tog datuma 1945. godine sovjetske trupe oslobodile su zloglasni logor Auschwitz. Punih šezdeset godina radilo se na otkrivanju historijskih, kulturnih, psiholoških, civilizacijskih uzroka koji su omogućili progon Jevreja, ali i na pronalaženju odgovarajućeg lijeka da se to više nikada i nikome ne desi”, navedeno je na stranici Instituta, kao i da će, kako bi obilježili ovaj dan, organizovati, počevši od sutra, brojne aktivnosti kojima će se odati počast žrtvama.

Tema ovogodišnjeg naučnog skupa, koji organizuje Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu, u saradnji s Jevrejskom zajednicom u Bosni i Hercegovini i Uredom UNESCO-a u BiH te Udruženjem “Hagada” Sarajevo, jeste “Konferencija Wannsee u Berlinu (20. januar 1942) – ‘Konačno rješenje jevrejskog pitanja’”.

Rasim Muratović, direktor Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu, kaže za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) kako se uvijek treba podsjećati da je u periodu holokausta zlo nadvladalo dobro, te je to razlog zašto se o holokaustu treba pričati svaki dan, kako se nikada više ne bi ponovio.

“Holokaust je paradigma genocida, u pravnom smislu riječi, genocid je zločin najvećeg ranga i što se tiče samog holokausta, u njemu je protjerano 11 miliona Jevreja, a smrt je snašla šest miliona Jevreja, prije svega u koncentracionim logorima. To je zločin bez presedana u ljudskoj historiji i mi se moramo podsjećati na to”, kaže Muratović.

Tokom planiranih aktivnosti, za obilježavanje Dana sjećanja na žrtve holokausta, previđeno je otvaranje izložbe “Konačno rješenje jevrejskog pitanja” autora Elija Taubera. Izložba će biti otvorena u Rektoratu Univerziteta u Sarajevu.

Istog dana, u svečanoj sali Univerziteta u Sarajevu bit će održan okrugli sto “Konferencija Wannsee u Berlinu (20.01.1942) – ‘Konačno rješenje jevrejskog pitanja’”. Tom prilikom, kako je najavljeno, obratit će se Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta u Sarajevu.

Uvodnim predavanjem – “Nacističko nipodaštavanje ljudskih vrijednosti”, obratit će se i Rasim Muratović, dok će gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić održati izlaganje na temu “Pravni položaj Jevrejske zajednice u Bosni i Hercegovini od 1918. do 1945. godine”.

Između ostalog, tokom aktivnosti, obratit će se i Eli Tauber, direktor Arhiva Jevrejske zajednice u BiH i autor knjige “Holokaust u BiH: Kada su komšije bili ljudi”, koji će imati izlaganje na temu “Konačno rješenje jevrejskog pitanja na teritoriji BiH”, te Nataša Mataušić, predsjednica Upravnog vijeća Spomen-područja Jasenovac i autorica knjige “Jasenovac 1941-1945. Logor smrti i radni logor”, koja će održati izlaganje na temu “Konačno rješenje jevrejskog pitanja na teritoriji Hrvatske”.

Izlaganje na temu “Konferencija u Wannseeu – memorijalizacija i sjećanje” održat će Lamija Muftić, stručna saradnica Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu.