Vijest

Krajem januara ročište za izjašnjenje o krivici bivše sutkinje Osnovnog suda u Banjaluci Mire Vučetić

18. Januara 2022.11:44
Okružni sud u Banjaluci potvrdio je optužnicu protiv Mire Vučetić, bivše sutkinje banjalučkog Osnovnog suda koja se tereti za krivično djelo “zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja”.

Osnovni sud u Banja Luci
Osnovni sud u Banjaluci. Foto: BIRN BiH

Protiv Vučetićeve optužnicu je podiglo Republičko javno tužilaštvo, Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala.

Optužnica tereti Miru Vučetić “da je u toku 2014. godine, u više navrata, u svojstvu službenog lica, kao sudija Osnovnog suda u Banjaluci, u namjeri da sebi pribavi imovinsku korist, od stranaka u postupku, na ime predujma za vještačenja, u svojoj kancelariji primala neposredno novčane iznose u gotovini i o tome sačinjavala potvrde, iako je znala da je takvo njeno postupanje suprotno odredbama Pravilnika o unutrašnjem sudskom poslovanju, kojim je propisano da sud ne prima uplatu gotovine neposredno od stranaka, već upućuje stranke da uplatu izvrše preko depozitnog računa suda”.

Kako se navodi, ona je tako primljeni novac zadržala za sebe i na taj način sebi pribavila imovinsku korist u ukupnom iznosu od 2.400 konvertibilnih maraka (KM), naveli su iz Republičkog javnog tužilaštva.

“Optužena će se o navodima iz optužnice izjasniti na ročištu 27. januara”, potvrdila je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) Dragica Tojagić, portparol Republičkog javnog tužilaštva.

Mira Vučetić je 3. februara 2004. imenovana na mjesto sudije Osnovnog suda u Banjaluci, a odlukom Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) 15. februara 2018. godine prestao joj je mandat.

Đorđe Vujatović