Vijesti


Podnesene krivične prijave protiv više od 50 osoba zbog indicija o krivičnim djelima u GRAS-u 14. Januara 2022. Vijest Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo (KS) podnio je krivičnu prijavu Kantonalnom tužilaštvu protiv većeg broja bivših članova Uprave i Nadzornog odbora kompanije za javni saobraćaj te protiv određenih bivših resornih ministara, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Odbijena apelacija Sretka Pavića, osuđenog za zločine u Prijedoru 14. Januara 2022. Vijest Ustavni sud Bosne i Hercegovine odbio je kao neosnovanu apelaciju Sretka Pavića, pravosnažno osuđenog na 11 godina zatvora zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva na području Prijedora, zaključivši da nije došlo do kršenja prava na pravično suđenje.
Bihać: Odgođeno suđenje za ubistvo generala HVO-a Vlade Šantića 14. Januara 2022. Vijest Nastavak suđenja Hamdiji Abdiću Tigru i drugim optuženim za ubistvo Vlade Šantića otkazano je danas na Kantonalnom sudu u Bihaću jer je jedan od optuženih u izolaciji.
Hrvatska još uvijek vodi istragu protiv Zlatana Mije Jelića zbog zločina u Mostaru 14. Januara 2022. Vijest Nakon što je od Bosne i Hercegovine preuzelo krivično gonjenje, Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu, 15 mjeseci od donošenja rješenja o njenom provođenju, nije okončalo istragu protiv generala Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Zlatana Mije Jelića zbog zločina počinjenih na području Mostara 1993. i 1994. godine.
Još jedna odbijena optužnica za ratni zločin protiv Milenka Stanića 14. Januara 2022. Vijest Sud Bosne i Hercegovine po drugi put je odbio optužnicu protiv Milenka Stanića, koji se sumnjičio za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Vlasenice, jer je Državno tužilaštvo nije uredilo kako je traženo.
Nakon 15 godina Tužilaštvo BiH donijelo odluku o nesprovođenju istrage za granatiranje Tuzle 14. Januara 2022. Vijest Tužilaštvo Bosne i Hercegovine donijelo je odluku o nesprovođenju istrage protiv pet osoba za koje je Fondacija “Istina pravda pomirenje” iz Tuzle podnijela krivičnu prijavu za granatiranje ovog grada od 1992. do 1995. godine.
TI BiH: Političke zloupotrebe i sukobi interesa u finansiranju udruženja i fondacija 13. Januara 2022. Vijest Iz budžeta na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini tokom posljednje dvije godine izdvojeno je preko 120 miliona konvertibilnih maraka (KM) za finansiranje udruženja i fondacija, a procedure u podjeli oko 15.000 grantova bile su netransparentne, novac se dijelio bez kriterija i javnog poziva, a dodatni problem su političke zloupotrebe i sukob interesa, pokazuje analiza Transparency Internationala.
Mutap i ostali Mutap i ostali: Različite informacije s mjesta nesreće 13. Januara 2022. Suđenje Na suđenju optuženima za prikrivanje dokaza, svjedoci Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričali su kako su obavljali uviđaj u februaru 2016., nakon informacija o “nezgodi” u Velikoj aleji na Ilidži kod Sarajeva, gdje su zatekli teško povrijeđenog mladića Dženana Memića i optuženu Alisu Ramić.
Novi neonacistički i desničarski grafiti u Prijedoru 13. Januara 2022. Vijest U prijedorskom naselju Tukovi, u kome uglavnom živi povratničko bošnjačko stanovništvo, pojavili su se uvredljivi grafiti na kojima su neonacistički ili ultradesničarski simboli. Dežurni tužilac zaključio je da nema elemenata krivičnog djela, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Milanko Kajganić učestvovao na obilježavanju godišnjice Generalnog tužilaštva Rusije 13. Januara 2022. Vijest Milanko Kajganić, vršilac dužnosti glavnog državnog tužioca, učestvovao je u Moskvi na obilježavanju 300. godišnjice od osnivanja Generalnog tužilaštva Rusije.