Vijesti


VSTV odbio zahtjev sudija Suda BiH za izuzimanje od ocjenjivanja 17. Januara 2022. Vijest Prvog dana sjednice članovi Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) nisu usvojili zahtjev sudija iz Odjela za ratne zločine Suda Bosne i Hercegovine da, zbog COVID mjera i nemogućnosti održavanja suđenja, budu izuzeti od ocjenjivanja za 2021. godinu.
UIO odbio dostaviti platne liste kolegice Emira Mešića 17. Januara 2022. Vijest U nastavku pripremnog ročišta u postupku koji se pred Upravnim odjelom Suda Bosne i Hercegovine vodi protiv Uprave za indirektno oporezivanje (UIO), uloženi su dokazi Pravobranilaštva i tužitelja Emira Mešića.
Human Rights Watch 2021: BiH ponovo nije uspjela obeštetiti žrtve ratnih zločina 17. Januara 2022. Vijest Prošle godine u Bosni i Hercegovini je zabilježen slab napredak u procesuiranju ratnih zločina, ali i na polju ljudskih prava, među kojima naročito zabrinjavaju sve učestaliji napadi na LGBTI populaciju i novinarke i novinare, dok javni dužnosnici potiču ksenofobiju i ne uspijevaju da se izbore s diskriminacijom, navodi se, između ostalog, u izvještaju za 2021. godinu organizacije Human Rights Watch (HRW).
Amir Zukić i ostali: Podaci na mobitelima podložni manipulacijama, kaže svjedok 17. Januara 2022. Suđenje U nastavku suđenja pred Općinskim sudom u Sarajevu za zloupotrebe položaja pri zapošljavanju u javnim preduzećima, Odbrana Amira Zukića je kao svog svjedoka saslušala forenzičara i inžinjera informacijskih tehnologija, koji je kazao da su podaci na mobitelima podložni manipulacijama.
Sena Hamzabegović oslobođena optužbi za finansiranje terorističkih aktivnosti u Siriji i Iraku 17. Januara 2022. Suđenje Sud Bosne i Hercegovine je prvostepenom presudom oslobodio Senu Hamzabegović optužbi za finansiranje terorističkih aktivnosti, odnosno za prikupljanje i pružanje finansijske pomoći za državljane BiH koji su boravili na stranim ratištima Sirije i Iraka.
Već pet godina nije pronađena nijedna nestala osoba srpske nacionalnosti iz Brčkog 17. Januara 2022. Vijest Udruženje porodica nestalih srpskih boraca i civila u Brčko distriktu još uvijek traga za 44 osobe nestale tokom proteklog rata. Nade je sve manje, kažu, jer već pet godina nije otkriven niti jedan posmrtni ostatak sa ovog spiska.
Naredne sedmice izricanje presude za zločine na području Prijedora 14. Januara 2022. Vijest U Državnom sudu sljedeće sedmice je planirano izricanje presude Sabahudinu Kajdiću, kojeg optužnica tereti za zločine na području Prijedora počinjene u ljeto 1992. godine.
Zbog smrti obustavljen postupak protiv Gorana Tešića, optuženog za zločine u Vlasenici 14. Januara 2022. Vijest Sud Bosne i Hercegovine je zbog smrti obustavio postupak protiv Gorana Tešića, kojeg je optužnica Državnog tužilaštva teretila za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Vlasenice.
Novalić i ostali: Jeftiniji respiratori po skupljoj cijeni za “Srebrenu malinu” 14. Januara 2022. Suđenje Na suđenju za zloupotrebe prilikom nabavke respiratora, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine potvrdio je da su “Srebrenoj malini” prodavani jeftiniji respiratori po skupljoj cijeni.
Gariću smanjena kazna na 17 godina zatvora za zločine u Vlasenici i Srebrenici 14. Januara 2022. Vijest Apelaciono odjeljenje Suda Bosne i Hercegovine izreklo je drugostepenu presudu kojom je Rade Garić osuđen na 17 godina zatvora za zločine počinjene nad bošnjačkim stanovništvom iz Vlasenice i Srebrenice 1992. i 1995. godine, saopćeno je iz ove institucije.