Vijesti


“U sjeni minareta”: Film o ubijenim imamima u Srebrenici 24. Januara 2022. Vijest U Javnoj ustanovi “Fond Memorijala Kantona Sarajevo” prikazana je premijera dokumentarnog filma “U sjeni minareta” koautora Hasana Hasanovića, kustosa Memorijalnog centra Srebrenica. Film govori o sistematskom ubijanju imama na području u i oko Srebrenice u periodu 1992.–1995. godina, a rađen je na osnovu istraživačkog rada doktora Hikmeta Karčića, istraživača genocida.
Nakon peticije BIRN-a BiH: Državno tužilaštvo počelo objavljivati potvrđene optužnice 24. Januara 2022. Vijest Nakon peticije Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) za veću transparentnost pravosuđa, Državno tužilaštvo započelo sa objavom redigovanih činjeničnih opisa iz potvrđenih optužnica na zvaničnoj web stranici ove institucije.
Potvrđena optužnica za zločine u Rogatici 24. Januara 2022. Vijest Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu protiv Zorana i Radenka Ilića za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Rogatice, a optužnica je objavljena na stranici Državnog tužilaštva.
Godišnjica napada na selo Poljak: Zatekla krvave zidove 24. Januara 2022. Vijest U selu Poljak kod Srebrenice danas će biti obilježena 29. godišnjica stradanja 21 civila za čija ubistva do danas niko nije odgovarao. Neki od ubijenih pronađeni su odmah nakon napada 1993. godine, dok se za nekim tijelima, među kojima je dvoje djece, i danas traga.
Naredne sedmice presude za zločine na Palama i kod Zvornika 21. Januara 2022. Vijest Sud Bosne i Hercegovine će u ponedjeljak, 24. januara, izreći prvostepenu presudu Malki Koromanu, optuženom za zločine počinjene na Palama.
Oslobađajuća ili osuđujuća presuda za promet oružja iz BiH u zemlje EU 21. Januara 2022. Suđenje Izricanje presude pred Apelacionim vijećem Državnog suda Edinu Mehmediki, Harisu Špagi, Rifetu Berkoviću i Asmiru Mezetoviću, optuženima za neovlašteni promet oružjem, vojnom opremom i proizvodima dvojne upotrebe iz BiH u zemlje Evropske unije (EU), zakazano je za 28. januar, nakon što je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine u završnoj riječi zatražilo da se proglase krivim i kazne po zakonu, a Odbrana da budu oslobođeni.
Novalić i ostali: Nabavljeni respiratori nisu pogodni za teže oboljele od COVID-a 21. Januara 2022. Suđenje Vještak Tužilaštva Bosne i Hercegovine izjavio je da respiratori koji su u aprilu 2020. godine nabavljeni za Federaciju BiH nisu pogodni za liječenje srednje teških i teških pacijenata oboljelih od COVID-a.
Ministar Cikotić se izjasnio da nije kriv 21. Januara 2022. Suđenje Selmo Cikotić, aktuelni ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine, negirao je krivicu pred Državnim sudom za zloupotrebu položaja, odnosno navode optužnice koja ga tereti da je u periodu od 2009. do 2011. godine, kada je obnašao funkciju državnog ministra odbrane, oštetio budžet BiH za iznos od oko 9,7 miliona KM.
Zijad Mutap i drugi Mutap i ostali: Po nagovoru Dupovca otišli po vozilo koje je opisivala Alisa Mutap 20. Januara 2022. Suđenje U nastavku suđenja za prikrivanje dokaza o stradanju mladića Dženana Memića u februaru 2016. godine, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričao je kako je na traženje Hasana Dupovca pronašao automobil za koji se, na osnovu onoga što je rekla Alisa Ramić (ranije Mutap), mislilo da je povezan sa ovim događajem.
Žrtve traže reviziju odbijenih optužnica za ratne zločine 20. Januara 2022. Vijest Udruženje žrtava i svjedoka genocida Bosne i Hercegovine poziva Državno tužilaštvo i Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) da se hitno napravi revizija svih predmeta u kojima je Sud BiH vraćao na doradu ili odbio optužnice za ratne zločine, kako bi se ponovo sačinile i podigle, te utvrdila odgovornost tužilaca.