Suđenje

Odgođeno ročište za izjašnjenje o krivnji tržišnih inspektora optuženih za koruptivna djela

24. Marta 2022.12:00
Ročište za izjašnjenje o krivnji Mirze Ademaja, Edine Busuladžić i Alzire Hote, inspektora Federalne uprave za inspekcijske poslove, te posrednika Enesa Zijadića, osumnjičenih za više koruptivnih djela, otkazano je pred Općinskim sudom u Sarajevu jer jedna od Odbrana nije zaprimila sve dokaze.

Kantonalni i Općinski sud u Sarajevu. Foto: BIRN BiH

Kako nam je izvan sudnice kazala Đenana Jovanović, sutkinja za prethodno saslušanje, razlog odgode ročišta je što jedna od braniteljica nije primila sve dokaze te samim tim nije mogla uložiti prigovor na optužnicu.

“Optuženi inspektori se terete da su tokom 2021. godine sačinjavali zapisnike o inspekcijskom nadzoru bez da su izlazili na teren. Zapisnike su sačinjavali na osnovu fotografisane dokumentacije koja im je posredstvom trgovca Enesa Zijadića dostavljana putem aplikacije Viber od više vlasnika pravnih osoba s područja Hercegovačko-neretvanskog kantona i Kantona Sarajevo. Sačinjeni zapisnici pritom nisu ni odgovarali stvarnom stanju”, navodi se u saopćenju Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo.

Za navedene nezakonite radnje, a preko optuženog Zijadića, uzimali su mito u iznosu od 200 do 300 maraka. Prilikom kontrole jedne sarajevske parfimerije, inspektorice su bez saglasnosti vlasnika prisvojile više parfema i lakova za nokte i to u vrijednosti od 603,09 konvertibilnih maraka, pri čemu uopće nisu sačinile zapisnik, naveli su iz Tužilaštva.

Tokom pretresa, kod optužene Busuladžić u prostorijama Federalne uprave za inspekcijske poslove je pronađena i opojna droga amfetamin. Navedeni inspektori su nakon određivanja pritvora suspendovani s posla.

Ademaj i Zijadić se terete da su počinili krivično djelo “primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem te primanje dara i drugih oblika koristi”.

Hota i Busuladžić se zajedno terete da su počinile krivično djelo “zloupotreba položaja ili ovlaštenja”, a Busuladžić se tereti i da je počinila krivično djelo “posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga”.

Kako se navodi na službenoj stranici Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, postupajući tužilac je za glavni pretres predložio Sudu saslušanje 14 svjedoka, četiri vještaka, izvođenje presretnutih telefonskih razgovora optuženih, a planirano je i ulaganje više od 300 materijalnih dokaza.

Novi termin za izjašnjenje o krivnji će biti poznat naknadno.

Aida Trepanić