Vijest

Dom naroda nije usvojio zakone o VSTV-u i sprečavanju sukoba interesa

24. Marta 2022.15:03
Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovinе nije usvojio da se Prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama BiH razmatra po hitnom postupku, a nije prošao ni Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine (VSTV BiH).

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovinе. Foto: N1

Na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine održanoj 9. marta ove godine usvojen je Prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama Bosne i Hercegovine i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o VSTV-u, o čemu je Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) pisala.

Tada su Delegacija Evropske unije (EU) i Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Bosni i Hercegovini pozdravile usvajanje Prijedloga zakona u Predstavničkom domu i pozvale Dom naroda da ih podrži kako bi se BiH približila članstvu u EU.

Predstavnički dom je zatražio od Doma naroda da Prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa usvoji po hitnom postupku.

Bez prijavljenih delegata za diskusiju, Dom naroda nije usvojio prijedlog da se Zakon o sprečavanju sukoba interesa u institucijama razmatra po hitnom postupku, a također nije bilo opće većine za provođenje zakona po skraćenoj proceduri.

Kako je kazao Dragan Čović, predsjedavajući Doma naroda, on će ići u redovnu proceduru.

Delegat Denis Bećirović je rekao da nije očekivao da će se glasati protiv hitnog postupka za razmatranje ovog zakona, jer je na početku sjednice priložena obavijest da će se poslati zahtjev Evropskoj uniji za ubrzano dodjeljivanje kandidatskog statusa BiH.

“Računao sam, kada ste to uradili na početku sjednice, da će sada ovi ključni evropski zakoni da idu. Međutim, očigledno želite da varate i bh. javnost i cjelokupnu evropsku javnost”, kazao je Bećirović.

Na dnevnom redu sjednice Doma naroda bio je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o VSTV-u, čiji je predlagatelj Vijeće ministara BiH.

Zakonodavno-pravni sektor razmotrio je Prijedlog zakona te je konstatovao da je usklađen sa odredbama Poslovnika Doma naroda i odredbama Jedinstvenih pravila za izradu pravnih propisa u institucijama BiH.

Prijedlog zakona po skraćenom postupku u prvom čitanju nije usvojen, jer nije bilo entitetske većine. Kako je naveo Čović, zakon ide na naknadno usaglašavanje.

Prijedlogom zakona uređena su pitanja koja je potrebno hitno riješiti kako bi se poboljšao integritet i omogućilo efikasnije i transparentnije funkcionisanje pravosuđa i VSTV-a, a što je jedan od 14 prioriteta iz mišljenja Evropske komisije.

Nakon usvajanja Zakona na sjednici Vijeća ministara navedeno je kako su njime riješena pitanja poput sukoba interesa članova VSTV-a. Osim toga, reguliše i izvještaje o imovini sudija i tužilaca, što uključuje i same članove VSTV-a te njihovu provjeru, osnivanje Jedinice za integritet unutar Sekretarijata VSTV-a, pravne lijekove protiv odluka o imenovanju i pojedine izmjene i dopune u vezi s disciplinskim prekršajima i disciplinskim postupcima koji se vode protiv sudija i tužilaca.

 

Emina Dizdarević Tahmiščija