Vijest

Potvrđena optužnica protiv Fuada Kasumovića u predmetu “Zenicatrans”

23. Marta 2022.17:20
Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv Fuada Kasupovića, gradonačelnika ovog grada, te još deset osoba koje se terete za počinjenje krivičnih djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja, prouzrokovanje stečaja, krivotvorenje službene isprave i nesavjestan rad u službi.

Fuad Kasumović. Foto: N1

Optužnicom su obuhvaćeni Fuad Kasumović, Vahdet Drino, Almira Baručija-Kapidžić, Amel Krivdić, Mesud Ormanović, Asmir Mašić, Edin Mehić, Zlatko Osmanović, Besim Husaković, Abdulah Kratina te Amela Đozo. Vremenski period koji obuhvata optužnica je od januara 2017. do 21. decembra 2020. godine.

Kako se navodi u optužnici, Kasumović je kao gradonačelnik Zenice u svojstvu službene osobe postavio Almiru Baručiju-Kapidžić za konsultanta za pravne poslove. Ona je obavljala de facto poslove šefa Kabineta gradonačelnika i odlučivala o svim važnim pitanjima iz djelokruga poslova Gradske uprave, a sve po njegovom ovlaštenju, da bi je potom postavio najprije za višeg stručnog saradnika u Službi kabineta, a onda za rukovodioca Službe kabineta gradonačelnika.

“Istovremeno s ciljem da spriječi i teže povrijedi povjerioce, prije svega Poreznu upravu Federacije Bosne i Hercegovine, da naplati svoja dospjela potraživanja prema poreznom obvezniku JKP “Zenicatrans –prevoz putnika” d.d. Zenica, koja su na dan otvaranja stečajnog postupka od 21.12.2020. godine iznosila 7.887.053,71 KM sa kamatama, koja potraživanja je PU FBiH trebala uplatiti u korist Budžeta Federacije BiH, Ze-do kantona, Srednjobosanskog kantona, Tuzlanskog kantona i Grada te s namjerom registrovanja novih pravnih subjekata”, navodi se u optužnici.

Kako je navedeno, optuženi su činili krivična djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja, krivotvorenje službene isprave i prouzrokovanje stečaja.

Drino se tereti kao predsjednik Nadzornog odbora, Baručija Kapidžić kao predsjedavajuća Skupštine JKP “Zenicatrans – prevoz putnika”, Husaković kao direktor u JKP “Zenicatrans – prevoz putnika”, Osmanović kao gradski pravobranilac i zakonski zastupnik Grada Zenica, Mašić kao interni revizor, Krivdić i Ormanović kao članovi Nadzornog odbora JKP “Zenicatrans – prevoz putnika”, Mehić kao direktor Društva za ekonomske usluge “Računovodstvo” i kao ovlašteni revizor u revizorskoj kući “Reviform” te Kratina kao šef zemljišnoknjižnog ureda u Općinskom sudu u Zenici.

Đozo je optužena kao službena osoba u Federaciji, u svojstvu zemljišnoknjižnog referenta – višeg referenta za vođenje zemljišnih knjiga u Općinskom sudu Zenica.

Kako je navedeno iz Tužilaštva, optužnicu je u cijelosti potvrdio Kantonalni sud u Zenici.

 

Emina Dizdarević Tahmiščija