Suđenje

Blekić i ostali: Smiljka Jusufranić sposobna pratiti nastavak suđenja

23. Marta 2022.16:44
Na suđenju u predmetu “Profit”, gdje je optuženo 16 osoba za organizovanje grupe koja je od 2006. do 2014. godine na nezakonit način stekla imovinsku korist od oko 30 miliona konvertibilnih maraka (KM), vještaci medicinske struke iznijeli su svoj nalaz i mišljenje u vezi sa optuženom Smiljkom Jusufranić.
Kantonalni sud u Sarajevu. Foto: BIRN BiH

Nakon što je ročište koje je održano 16. ožujka 2022. godine prekinuto zbog pogoršanog zdravstvenog stanja optužene Smiljke Jusufranić, po naredbi Kantonalnog suda u Sarajevu tim vještaka obavio je vještačenje optužene. Tim koji se sastoji od dva internista kardiologa, neuropsihijatra i kardiovaskularnog kirurga donio je odluku da je Smiljka Jusufranić sposobna pratiti sudski proces.

Nakon iznošenja nalaza, predsjedateljica Sudskog vijeća Melika Murtezić je konstatirala da se današnje ročište može nastaviti.

“Prema ocjeni ovog suda, ista je sposobna da prati nastavak suđenja”, kazala je Murtezić.

Odvjetnik Muhidin Kapo zatražio je dopunsko vještačenje neurologa, što je Sudsko vijeće odbilo kao neosnovano.

Svoje svjedočenje nakon prekida nastavila je Senada Hadžialić, koja je rekla da je kupovinu zemljišta u Busovači uvela u knjige.

Kazala je da je predsjednik Nadzornog odbora “Eurohousea” bio Adnan Terzić.

Odgovarajući na pitanja Obrane, svjedokinja je rekla da je sva financijska dokumentacija “Eurohousea”, “VRADIS Investicije” i “Unioninvesta” bila uredna, te da nije bilo primjedbi nadležnih inspekcijskih organa. Dodala je da ništa nije knjiženo van računovodstvenih pravila.

Odvjetnik Asim Crnalić upitao je svjedoknju da li je za firme pripremala dokumentaciju za izradu godišnjeg i polugodišnjeg izvješća, na što je svjedokinja potvrdno odgovorila i dodala da nijedan izvještaj nije mogao proći bez potpisa nadređenog, koji je ujedno i kontrolirao izvješće. Kazala je da se ne sjeća da li je izvješća potpisivao Kasim Mujan ili Elvira Mehić.

Ona je rekla da se zemljište u Busovači evidentiralo kao stalno sredstvo.

Na dodatno pitanje tužiteljice Lejle Kurtanović, svjedokinja je kazala da je bilo situacija kada je morala provjeriti s Kasimom Mujanom kako šta treba uknjižiti.

Optužnica tereti Zijada Blekića, Edina Dizdara, Armina Mulahusića, Davera Halilbegovića, Hasana Ćelama, Muharema Bajrića, Ramiza Bibića, Nasera Dacu, Jasmina Jusufranića, Smiljku Jusufranić, Branislava Petrovića, Mirsada Imamovića, Edina Muftića, Elmu Mulahusić, Edinu Halilbegović i Azru Blekić-Aydogan za krivična djela “organizirani kriminal, zlouporaba položaja, pranje novca te prevara u privrednom poslovanju”.

Optuženi su da su od 2006. do 2014. godine organizirali grupu koja je na nezakonit način stekla imovinsku korist od oko 30 milijuna maraka i to fiktivnom kupovinom dionica, manipulacijom na tržištu kapitala, te izvlačenjem novca kroz fiktivne pravne poslove.

Nastavak suđenja zakazan je 6. travnja.

Teo Zorić